Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Brendiranje vina je pravi put

27.09.2013. 22:00
Brendiranje vina je pravi put


Brendiranje zadarskih vina put je kojim trebaju krenuti vinari Zadarske županije, poručeno im je s jučerašnje tiskovne konferencije u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića na temu »Stanje i rješenja problema u vinogradarstvu i vinarstvu u Hrvatskoj s posebnim osvrtom na Zadarsku županiju«.
Konferencija je održana u povodu 23. Međunarodnog susreta vinogradara i vinara Sabatine 2013. koja se ove godine održava na Hvaru u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije. Uz rad na marketingu treba se usmjeriti prema izvozu. To je jedini način za opstanak u trenutnim tržišnim uvjetima koje karakterizira slaba potražnja za rastućim proizvedenim količinama uz pojačanu konkurenciju iz zemalja EU i onih iz okruženja.
– Ovogodišnju Sabatinu svi očekuju s posebnom pažnjom. U trenutku kad je reforma vinarstva i vinogradarstva. Na Sabatini će se naći svi koji žive od vina ili su s njim povezani da bi raspravili što dalje. Nama je problem kod prometa grožđa i vina što nismo bili orijentirani prema izvozu. Ulaskom u EU nema više zaštite od uvoza iz zemalja EU, a i manje je zaštita prema trećim zemljama, kaže predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenko.
Što to konkretno znači u praksi pojasnio je predsjednik skupštine Zadružnog saveza Dalmacije Željko Bašić.
– Prije se plaćala carina na flaširana makedonska vina. Makedonija je s EU imala ugovor da u k]ontigentu ne plaćaju carinu. Ulaskom Hrvatske u EU sad i kod nas uvoze bez carine. Sada će ona biti jeftinija za još petnaest posto, upozorava Bašić.