Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Sajam s najvećom stopom rasta u Hrvatskoj

Autor:

27.10.2008. 23:00
Sajam s najvećom stopom rasta u Hrvatskoj

Foto: iv



Više od jedanaest tisuća ljudi posjetilo je ovogodišnji jubilarni 10. Biograd Boat Show. Sajam je održan u marini Kornati u Biogradu na Moru od 23. do 26. listopada.
Biograd Boat Show slovi kao prvi i najveći jesenski sajam u Hrvatskoj s najvećom stopom rasta. Ovogodišnji sajam smjestio se na 45.000 četvornih metara i na njemu je više od 170 izlagača izložilo 250 plovila raspona od malih čamaca do megajahti, što je povećanje od 60 posto u odnosu na lani.
Čast da otvori sajam je pripala Branku Bačiću, državnom tajniku za more pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Bačić je pri tom istaknuo kako nije slučajno da je prije deset godina upravo u Biogradu krenuo sajam, jer je Biograd centar hrvatske nautike. Državni tajnik je dodao kako je nautika najperspektivniji vid našeg turizma obrazlažući to time što se nautički turizam razvija dvostruko brže od ostatka turističke ponude Hrvatske.
Novost na ovogodišnjem sajmu jest da je prvi put uključivao čitavu marinu Kornati – Zapad čime se spojio s biogradskom rivom. Tako je cijeli Biograd živio od i sa sajmom tijekom njegovog održavanja. Sami izlagači su time dobili na raspolaganje dodatnih 12 četvornih metara na kopnu i 10 tisuća na moru. Dodajmo kako sajam u Biogradu tijekom godina ima veliki rast te je prigodan za kupnju novih plovila, jer je njegovo održavanje idealno vremenski pozicionirano – na kraju stare i početku nove nautičke sezone.
Kao i svake godine premijerno je bilo predstavljeno nekoliko brodova hrvatskih brodograditelja. Zadar su u ovom segmentu predstavili SAS-Vektor s lobsterom Adriana 44. Na sajmu su bili prisutni i Tankerkomercov Donat Boats s Calafuriom Scorpionero 9,50 te škver Kuštera iz Tkona na otoku Pašmanu sa svojim brodovima. Osim velikog broja plovila i ovogodišnji sajam ponudio je sve što je potrebno za opremanje broda i posade.
Nije izostalo ni zabavnih i spektakularnih događaja. Organizirano je jedanaest večernjih zabava. Posebno spomenimo kako je u subotu na programu bila gala večera s grupom Pop Art. Temperaturu je dodatno podigla ekskluzivna modna revija nautičke odjeće i obuće, intimnog rublja, kupaćih kostima s poznatim hrvatskim manekenkama. Sve u svemu, organizatori su se i ove godine pobrinuli da biogradski Boat Show zadrži svoj visoki rejting i izazove četverodnevno zanimanje nautičke i druge publike.
 


 DŽOMBA VLASNIK ELANOVE JAHTE


Slavni hrvatski rukometaš Mirza Džomba preuzeo je superluksuzni jedanaestmetarski motorni brod Elan 35 Power na Biograd Boat Showu. Radi se o plovilu vrijednom oko 200.000 eura koje ima kabinu, pet ležajeva, kuhinju, pokreću ga dva motora ukupne snage 520 KS i koje je proizvedeno u Elanovom pogonu u Obrovcu. Već idućeg ljeta ponosni vlasnik njime će započeti istraživati srednji Jadran, posebno kornatsko otočje, a nakon toga je na redu plovidba po dubrovačkom akvatoriju.