Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Skupina maloljetnika uhvaćena noću s kantom vina

Autor: Suzana Bandić

27.10.2009. 23:00
Skupina maloljetnika uhvaćena noću s kantom vina

Foto: Zvonko KUCELIN



Policija apelira na roditelje mladih u dobi do 18 godina da ih ne puštaju bez nadzora u vremenu od 23 do 5 sati što se smatra noćnim izlascima
Opijanje, divljanje, vika, svađa, galama, a nerijetko i tučnjave postali su omiljeni vid zabave sve mlađih Zadrana, a glavni šankovi kolektivnih pijanki zadarska su Riva, Perivoj Vladimira Nazora, Perivoj kraljice Jelene Madijevke i Trg pet bunara. Da je to uistinu tako pokazuje i policijsko izvješće djelatnika Prve policijske postaje koji su tijekom proteklog vikenda na tim lokacijama zatekli čak devetoro mladih Zadrana u dobi do 16 godina. Golobradi Zadrani zatečeni su u sitnim noćnim satima bez pratnje odrasle osobe kako to Zakon propisuje, a kod jednoga od njih policajci su pronašli kantu s pet litara vina. Svi su sprovedeni u policijsku postaju gdje je s njima u nazočnosti roditelja obavljen razgovor, a o svemu je obaviješten i Centar za Socijalnu skrb. 
Izostala prevencija
No, da je takvo ponašanje mladih Zadrana uzelo maha do granica da i sama policija teško izlazi na kraj s tim problemom, dalo se isčitati iz apela koji je uz samo izvješće o događaju proslijeđen iz PU zadarske. Njime se pozivaju roditelji mladih u toj životnoj dobi da povedu brigu o svojoj djeci te ih se podsjeća na odredbu Obiteljskog zakona prema kojoj roditelji radi dobrobiti svog maloljetnog djeteta, a sukladno s njegovom dobi i zrelosti, imaju pravo i dužnost nadzirati ga u njegovom druženju s drugim osobama. Isto tako, podsjećaju iz policije, roditelji imaju pravo i dužnost djetetu mlađem od 16 godina zabraniti noćne izlaske bez njihove pratnje ili pratnje druge odrasle osobe u koju imaju povjerenje.
– Noćnim izlaskom smatra se vrijeme od 23 do 5 sati. Naglašavamo da je svrha ovog postupanja pomoć i podrška roditeljima u ispunjavanju obveza odgoja djece, a ne “policijski sat” prema osobama mlađim od 16 godina, stoji na kraju policijskog apela uz napomenu kako će se ovakve mjere provoditi i dalje kroz redovne policijske zadaće, a posebno u dane vikenda.
Socijalni pedagog dr. Zlatno Miliša ključ problema vidi u nedostatku psihologa u našim školama te prevenciji ovakva ponašanja mladih, ali i utjecaju medija na ponašanje mladih ljudi.
– U našim školama nemamo preventivne programe koji bi se odnosili na nasilje među mladima i alkoholizam, a takva je situacija i u osnovnim i u srednjim školama. Osim toga, na pet škola ide jedan psiholog, a ono što formalno postoji služi samo da bi se opravdali novci dobiveni od ministarstva.
Prema njegovoj procjeni pijanstvo i alkoholna koma u dobi do 16 godina idealno se uklapaju u autodestruktivnost kao stil ponašanja, čak i jedan oblik zabave, kojemu je glavni cilj postati faca u očima svojih vršnjaka. No, ističe Miliša, zabrinjava činjenica da te mlade ljude uopće ne zabrinjava koliko alkohol može biti poguban za njihovo zdravlje jer se pokazalo kako su spremni napraviti baš sve kako bi bili zamijećeni. 
– To nam i je najveći problem, naša se djeca međusobno fasciniraju alkoholom ili drogom – kaže Miliša.
Mladi sve češće u prekršajnoj evidenciji
Prema statistikama PU zadarske za prvih osam mjeseci ove godine najveći broj maloljetnika sankcioniran je zbog tučnjave, svađe i vike na javnom mjestu, te drskog i nepristojnog ponašanja prema građanima.
– Na području grada Zadra u prvih osam mjeseci prijavljeno je 28 maloljetnika od čega njih 12 zbog tuče, svađe i vike na javnom mjestu, a deset zbog naročito drskog i nepristojnog načina ponašanja vrijeđajući građane ili narušavajući njihov mir. Zbog omalovažavanja ili vrijeđanja službenih osoba prilikom vršenja službe ili njihova zakonita naređenja, prijavljeno je četvero maloljetnika, dok ih je petero zbog alkohola i bojazni da će i dalje narušavati javni red i mir u policijskoj postaji provelo noć – rečeno je u zadarskoj policiji koja.
Prekršaji okarakterizirani iz kao narušavanje javnog reda i mira najčešće se prema policijskim statistikama događaju petkom, subotom i nedjeljom na ulici, u ili ispred ugostiteljskih objekata, a od ukupno prijavljenih 27 remećenja javnog reda i mira za koje se odgovornima smatraju maloljetnici, 15 ih se dogodilo na ulici, dok ih je 11 zabilježeno unutar ugostiteljskih objekata. Najviše intervencija zbog nereda policajci su imali nedjeljom kad ih je evidentirano osam, a slijedi subota s šest i petak kada su policajci intervenirali pet puta. 
Za prekršaje protiv javnog reda i mira Zakon predviđa izrcanje novčanih kazni te iznimno zatvorskih, no nerijetko se izriče i mjera oduzimanja predmeta, zaštitna mjera obaveznog liječenja od alkoholizma i ovisnosti ili zaštitna mjera udaljenja s područja na kojem je prekršaj počinjen.
Uobičajena procedura koju prilikom izricanja sankcija policija primjenjuje nad maloljetnim počiniteljima jest podizanje prekršajnog naloga s novčanom kaznom do 500 kuna, a nakon počinjenja prekršaja policija maloljetnike prijavljuje Centru za  socijalnu skrb i obaviještava njihove roditelje.