Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

HDZ-ova (ne)moć

27.10.2011. 22:00


Moć HDZ-a ogledala se na hrvatskom političkom nebu puno godina da bi se bez previše prašine primila vijest o proširenju istrage o crnim fondovima i na tu stranku kao pravnu osobu. Od njezinoga utemeljenja, priznala je stranačka predsjednica i premijerka Kosor, to je najteži udarac. Posebno težak jer se dogodio u predizborno vrijeme, što je, istaknula je ona, izabran tajming kako bi se naštetilo HDZ-u.
Prvi put od stvaranja samostalne države jedna se politička stranka našla na udaru istrage i to upravo ona koja je predvodila stvaranje države, ona čiji se čelnici nikad nisu propustili zaklinjati na domoljublje i polagati ruku na srce želeći pokazati svoj uzvišeni osjećaj ljubavi prema domovini. Što se događalo kada su pojedini članovi stranke ruku s grudi spustili u džep, pokazat će istraga, no svim HDZ-ovcima će biti teško u predizborno vrijeme s teretom istrage na leđima biračima vikati „čuvajmo Hrvatsku”, a da to ne zvuči u najmanju ruku licemjerno.
“Idemo dalje” moglo bi zazvučati kao: “Idemo dolje.”
Umjesto fokusiranja na gospodarske teme i programe predizborna kampanja neminovno će krenuti drugim smjerom jer će HDZ biti prisiljen sve snage usmjeriti na umivanje obraza pred biračima.
Premijerka Kosor koja je najradije isticala da nema nedodirljivih, misleći na Sanadera, nije ni slutila da će ta izjava dodirnuti i stranku kojoj je na čelu.
Sumnje na financiranje HDZ-ovih kampanja iz crnih fondova i pokretanje istrage nad strankom toliko će zaokupiti čelne ljude HDZ – a da se predizborna nervoza neće moći sakriti, a teže će se kontrolirati i istupi pa će možda i izaći na vidjelo koliko je tko znao.
Možda upravo zbog činjenice da je HDZ-u toliko teško da ga i nema potrebe dodatno napadati, lider Kukuriku koalicije Zoran Milanović istupa posve suzdržano jer dobro procjenjuje da mu upravo takvo ponašanje trenutačno više koristi od likovanja nad nevoljom svoga političkog protivnika.
No, možda se jednostavno radi o političkom stilu jer je Milanović i do sada na brojne aktualije „mlako” reagirao. Nad HDZ-om se navlače crni oblaci, pa izgleda kao da za Kukuriku koaliciju više radi posrnuli HDZ nego oni sami.
Nisu HDZ-ovci dugo mogli razvlačiti nedefiniranu gospodarsku politiku SDP-a u kojoj bi Linić zvao MMF,a Milanović ne bi, jer su se morali pozabaviti sami sobom pa je brzo potisnut „blef” MMF.
Ranjivi HDZ kao da više i ne zna što mu više diže živce, smireni Milanović i temperamentni Burić iz HDSSB-a ili možda predsjednik Josipović koji gospodski, a u maniri pravnika, odbija komentirati istragu no ustvrđuje kako pokretanje istrage protiv vladajuće političke stranke znači da je Hrvatska dom pravne države.
U političkom smislu širenje istrage na HDZ moglo bi značiti da je HDZ i prije izbora izgubio izbore.
S obzirom na loše karte u rukama, mnogi bi na mjestu predsjednice stranke Kosor, predali partiju, ali ona i ne pomišlja na ostavku, ona je spremna krenuti i od nule, ona se ne boji, ona u trenutku najveće stranačke nemoći i dalje očajnički želi pokazati – moć.
To je htjela poručiti i crna pantera s njezinog revera.