Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Istina o Domovinskom ratu mora se obraniti istinom

27.10.2011. 22:00
Istina o Domovinskom ratu mora se obraniti istinom


U sklopu obilježavanja nadolazećih blagdana, Svih svetih i Dušnog dana, zadarska HVIDRA već tradicionalno u crkvi sv. Šime organizira slavljenje svete mise za sve poginule invalide, članove HVIDRA-e Zadar. Sinoć je svetu misu predvodio kancelar Zadarske nadbiskupije don Josip Lenkić, župnik sv. Šime.
– Istina o Domovinskom ratu mora se obraniti istinom. Još od tzv. balvan revolucije sve smo željeli riješiti mirnim putem. Međutim, oni nisu htjeli ni po Božjim ni po ljudskim zakonima, u miru i s mirom već s ratom. Nije bilo dvojbe, svoju obitelj, svoj rodni prag morao se braniti oružjem s krunicom oko vrata i vjerom u srcu, rekao je don Josip.
Propovjednik se prisjetio riječi blagopreminulog zadarskog nadbiskupa Ivana Prenđe u povodu haškog procesa generala Ante Gotovine:
– Nije prihvatljiva formulacija haškog tužiteljstva da je ono što se činilo za vrijeme rata, s ciljem da se oslobodi i ujedini hrvatska država, udruženi zločinački pothvat. Ono što su činili generali bila je silna težnja jednog naroda, vlasti i jedne države da oslobodi područja koja su bila okupirana i etnički očišćena. Treba imati povjerenja u ono što su učinili u najboljoj savjesti, za dobro domovine i naše slobode, citirao je između ostalog don Josip.
Dok se prisjećamo poginulih i nestalih branitelja, poručujem vama, preživjelim hrvatskim braniteljima i invalidima Domovinskog rata, da ostanete čvrsti u ljubavi i odlučnosti, upravo onakvi kakvi ste bili jučer, onakvi kakve vas je hrvatski narod doživio i prepoznao u zajedničkom zlu koje smo prolazili.
– Žao mi je što se naši branitelji i naši generali ne vrednuju dovoljno, da su mnogi u zatvorima i po sudovima. Važno je da ne zaboravimo naše heroje, da mladima pričamo istinu o Domovinskom ratu, poručio je don Josip.
Osim obitelji preminulih invalida, čelništva zadarske HVIDRA-e, predstavnika zadarske udruge Prvi hrvatski redarstvenik i nekoliko braniteljskih udruga, svetoj misi nazočili su, između ostalih, Josip Bilaver i Ivan Santini, prvotimci nogometnog prvoligaša NK Zadra. Nakon mise obiteljima preminulih invalida, njih oko 120, u povodu blagdana Svih svetih i Dušnog dana, uručeni su buketi cvijeća i svijeće namijenjene za vječna počivališta.