Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Lončar o optužnici: Pitajte Kalmetu!

27.10.2011. 22:00
Lončar o optužnici: Pitajte Kalmetu!


Otvaranje istrage nad HDZ-om komentira se kao nekakav križni put, kao da im je to netko drugi nametnuo, a ne oni sami, kaže Ingrid Antičević – Marinović


Otvaranje istrage nad HDZ-om od istrage USKOK-a, a vezano napose na financiranje stranke, komentirali su nam zadarski političari. Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor rekla je na jučerašnjoj izvanrednoj presici; “Možemo se vratiti i u barake na Jarunu, ali nećemo dopustiti da se stranka uruši”. Predsjednica je time više pozvala na dodatnu mobilizaciju stranke na izborima, iako su predmet istrage u tom kompleksu ne samo HDZ kao pravna osoba, nego i visoki dužnosnici poput tadašnjeg glavnog tajnika Ivana Jarnjaka, glasnogovornika Ratka Mačeka, Branke Pavošević i uhićenog bivšeg premijera Ive Sanadera.
Potpredsjednik i glasnogovornik HDZ-a Zadarske županije Željko Lončar jučer nam je rekao: “Neću to komentirati! Pitajte Kalmetu! Ni blizu ne želim komentirati navode iz istrage!”. Nešto rječitiji bili su predstavnici oporbe.
– Događa se nešto neovisno o tome hoće li netko nešto priznati ili neće. Zanimljivo da se prispjeće informacije o otvaranju istrage nad HDZ-om komentira kao nekakav križni put, kao da im je to netko drugi nametnuo, a ne oni sami. Za širu javnost važno je da se vidi način na koji je vladao HDZ. Postupak protiv stranke nerazdvojan je od procesa prema pojedincima. Taj zakon je donijela SDP-ova koalicija kako se pojedinci ne bi mogli skrivati iza pravne osobe, rekla je predsjednica zadarskog SDP-a Ingrid Antičević-Marinović.
Vesna Sabolić, predsjednica zadarskog HNS-a, kaže da se otvaranje istrage protiv HDZ-a očekivalo s obzirom na sve navode koji su stizali iz medija.
– Nisam iznenađena jer jasno je da su afere i crne torbe postojale. Istraga je i u interesu HDZ-a i cijele političke scene Hrvatske. Svi moraju odgovarati za svoja djela i nedjela. Međutim, puno draže bi mi bilo da se to ne događa u predizborno vrijeme kako svi ti događaji ne bi “zaprljali” normalnu, demokratsku izbornu kampanju.
Predsjednica županijske skupštine iz redova HDZ-ova koalicijskog partnera HSS-a Irena Devčić – Buzov rekla je da nema potrebu komentirati otvaranje istrage protiv HDZ-a.
– Nemam potrebu komentirati događaje u drugim strankama, posebno u ovo predizborno vrijeme, rekla je Devčić-Buzov.  
Predsjednik zadarskog HSLS-a Željko Predovan se osvrnuo na kontekst dosadašnje predizborne kampanje koja je po njemu sijanje mržnje između dvaju blokova, ali i među ostalim strankama.
– Ukoliko je i ovaj postupak vezan za to, nije mi baš drago. Međutim, ukoliko je postupak protiv HDZ-a vezan za redovito postupanje državnih institucija ja mogu samo dodati onu: “Nek’ institucije rade svoj posao”. Ako ima osnove za istragu neka se ona podigne protiv HDZ-a, SDP-a pa i protiv mog HSLS-a, ali ne u predizborne svrhe, nego zbog istine, kaže prvi zadarski liberal.
Duško Vuković, predsjednik zadarskog HSU-a, također koalicijskog partnera HDZ-a u Gradskom vijeću Zadra, rekao je da to, tko je s kim koalicijski partner i na kojoj razini, nema veze s istragama.
– Ovdje je riječ o poštivanju zakona i Ustava RH. Istrage su se naslućivale, a posebno teška je ova koja se provodi protiv HDZ-a kao stranke. Međutim, to je stvar neovisnog pravosuđa koji na neometan i nepristran način treba raditi svoj posao. HDZ kao predmet istrage DORH-a i USKOK-a se mora prihvatiti kao činjenica, a drugačije izjave bile bi miješanje u rad pravosuđa, smatra Vuković.