Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Otvorena koncertna sezona HNK Zadar

27.10.2011. 22:00
Otvorena koncertna sezona HNK Zadar


Nastupom Zagrebačkog gitarističkog kvarteta, sinoć u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, otvorena je koncertna sezona HNK Zadar. Melita Ivković, Tomislav Vasilj, Krunoslav Pehar i Frane Verbanac izveli su djela I. Josipovića, J.S. Bacha, F. Couperina, A. Ginastere i  O. Petersona.
Zagrebački gitaristički kvartet jedan je od najnagrađivanijih hrvatskih gitarističkih ansambala. Ansambl čine Krunoslav Pehar, Tomislav Vasilj, Frane Verbanac i Zadranka Melita Ivković koja od prošle godine predaje pri Glazbenoj školi Blagoja Berse.
Naziv koncerta je Viva Guitarra, a slogan dolazi od poljskog kritičara časopisa Swiat Gitary koji je nakon njihove pobjede na natjecanju Ghitaralia u Przemyślu zapisao: Već dugo godina nisam čuo nešto tako uzbudljivo… nakon njihove izvedbe, sve što možete učiniti jest izaći i povikati: Viva guitarra!
Na programu su bila djela od razdoblja glazbenog baroka do danas. Zagrebački gitaristički kvartet u večer pod nazivom Viva guitarra uveo je tehnički zahtjevnim preradbama djela za instrumente s tipkama poput Bachovih preludija i fuga, Couperinovih komada za čembalo, a u drugom dijelu će prezentirati jednu od najatraktivnijih skladbi predsjednika Ive Josipovića, Samba per chitare te nastaviti u ležernijoj atmosferi svirajući skladbe latinoameričkog majstora Alberta Ginastere i kanadskog jazzera Oscara Petersona.
Koncertna sezona nastavlja se 10. studenog klavirskim nastupom Matije Dedića.