Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Samostan se uvijek vraćao kao feniks

27.10.2011. 22:00
Samostan se uvijek vraćao kao feniks


Benediktinke Samostana sv. Marije u Zadru slave 920 godina od posvete bazilike sv. Marije, 900 godina od preminuća Vekenege, te 20 godina od smrti opatice M. Benedikte Braun


Sinoć je u crkvi sv. Marije u Zadru započela proslava trostruke obljetnice. Naime, benediktinke Samostana sv. Marije u Zadru slave 920 godina od posvete bazilike sv. Marije, 900 godina od preminuća Vekenege te 20 godina od smrti opatice M. Benedikte Braun, obnoviteljice porušenog samostana. U povodu ova tri velika jubileja u crkvi sv. Marije održan je prigodni program u kojem su sudjelovale koludrice, zatim Osnovna glazbena škola (OGŠ) svetog Benedikta i gosti.
Benediktinke su u recitalu predstavile bogatu duhovnu i kulturnu povijest Samostana sv. Marije, u kojem se neprestano njegovalo pravilo “moli i radi” uz dosljednost, upornost, prokušanu vjernost i neprekinut osjećaj pripadnosti svome redu, gradu i rodu. Održana je kolaudacija orgulja, koje su naručene za 900. godišnjicu, ali je zbog ratnih zbivanja 1991. to dočekalo jučerašnji dan. U bogatom repertoaru večeri, između ostalih, sudjelovali su Miljenko Bajat, Igor Cecić i Milena Dundov.
– Okupili smo se u obnovljenom ovom hramu da Gospodu hvalu damo i Bogorodici Djevici što nam dobrotom svojom omogućiše da pogled svoj svrnemo na događanja, na datuma tri slavna koje u zahvalu spominjemo i slavimo ujedinjene. Sjećamo se davne 1091. godine kada bi posvećena prekrasna crkva – bazilika ova koju izgraditi dade i poveća opatica Čika, a 1111. Vekenega prije ravnih devet stotina ljeta odleti po vječnu nagradu u dvorove neba, a tako i prije 20 ljeta opatica Benedikta, kazala je u recitalu opatica M. Anastazija Čizmin RSB. Opatica je dodala da je samostan uvijek ostao kao feniks – ptica, “jer iz pepela svoga on se uvijek rađa i još uvijek traje.”
 Uz brojne Zadrane, svećenike, redovnike, redovnice i goste ovom velikom događaju nazočili su Darko Kasap, dogradonačelnik grada Zadra, župan Stipe Zrilić, Milivoj Bolobanić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije,  Pavao Kero, ravnatelj Stalne izložbe crkvene umjetnosti (SICU), Miljenko Domijan, Ivo Livljanić, Ivica Maštruko i drugi uzvanici i dužnosnici te predstavnici kulturnih i drugih institucija.
M. Anastazija Čizmin prije otvaranja prigodne izložbe uputila je riječi zahvale.
– Hvala vam što ste došli u naš dom, dom molitve. Ovo je uistinu kuća Božja i dom molitve. Slavimo predšasnice naše s ponosom i velikom ljubavlju. Pripremile smo prigodnu izložbu o značajnim događanjima i obnovama koje su se zbile od Drugog svjetskog rata do danas: obnova crkve, oltara, Gospe Žalosne, kapitula, zvonika, fresaka u zvoniku. Čika vas čeka, Čika vas časti. Čika će vas obdariti plodovima svoga imanja, zaključila je M. Anastazija Čizmin.
Na izložbi se mogao vidjeti hod M. Benedikte Braun te primjerci čipaka koje je ona spasila. Reljef svih svetih benediktinki i benediktinaca se nalazi na izlasku iz samostana.