Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Sveučilište treba biti mjesto gdje se traga za punom istinom o čovjeku i svijetu

27.10.2011. 22:00
Sveučilište treba biti mjesto gdje se traga za punom istinom o čovjeku i svijetu


U središtu Sveučilišta nalazi se ova crkva posvećena svetom Dimitriju. Prostor je to gdje studenti traže znanje i istinu koja ih prosvjetljuje. Mladima su potrebni uzorni profesori i učitelji koji su otvoreni istini u različitim znanjima. Oni su kadri ne samo voditi u traženju istine, nego su za istinu spremni i žrtvovati se


Misno slavlje u povodu početka akademske godine na blagdan Sv. Dimitrija, đakona i mučenika u istoimenoj crkvi u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. On je je na početku svete mise u molitve uključio sve one koji rade na Sveučilištu u službi mladosti. Studentima je poželio da u traženju istine budu otvoreni Božjem znanju i milosti. Euharistiji su uz studente sudjelovali djelatnici i profesori Sveučilišta te sjemeništarci.
 Mons. Puljić je u propovijedi protumačio značenje riječi iz Evanđelja: “Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe.”
 Sveti Dimitrije je poput naše Stošije podnio mučeništvo u Srijemskoj Mitrovici za vrijeme cara Maksimina. Njegovo ime nosi katedrala u Srijemskoj Mitrovici. Njegov kult iz Srijema prenesen je u Solun koji ga također časti kao svoga zaštitnika i pomoćnika u svojim svakodnevnim potrebama i nevoljama, rekao je nadbiskup.
– ‘Duše su pravednika u ruci Božjoj i njih se ne dotiče muka nikakva. Očima se bezbožničkim čini da oni umiru i njihov odlazak s ovoga svijeta kao nesreća.’ To je Božja logika koju su slijedili i drugi mučenici i po njoj se ravnali, od Stošije i Krševana do Alojzija Stepinca i do naših dana. Među njima je i Dimitrije koji daje svoj život prema Kristovim riječima: ‘Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj poradi mene i evanđelja, spasit će ga’, kazao je propovjednik.
– U središtu Sveučilišta nalazi se ova crkva posvećena svetom Dimitriju. Prostor je to gdje studenti traže znanje i istinu koja ih prosvjetljuje. Kako i gdje mogu današnji mladi u ovim nestabilnim okolnostima u kojima živimo, intoniranim negativnim vijestima, pronaći orijentir i istinu? Kako naći uporište, upitao je mons. Puljić te podsjetio na poslanje Sveučilišta koje djeluje zbog neprolaznih ciljeva i radi čovjeka da mu pomogne doći do istine.
– Zato Sveučilište treba biti dom i mjesto gdje se traga za punom istinom o čovjeku i svijetu, naveo je predvoditelj svete mise poručivši da profesor u svome poslu treba biti čestit čovjek i iskren prijatelj. Nadbiskup je citirajući riječi studenata o jednom njihovom profesoru naveo kako je on prenosio povijesne spoznaje i poučavao ih ljudskim vrlinama te mudrom riječju i skladnim primjerom usađivao iskrenu ljubav i učvršćivao neugaslu nadu da će nam višnji Bog podariti slatki dar slobode.
– Mladima su potrebni takvi uzorni profesori i učitelji koji su otvoreni istini u različitim znanjima. Oni su kadri ne samo voditi u traženju istine, nego su za istinu spremni i žrtvovati se. I nema ljepšeg komplimenta od toga kada se za takve može napisati da su bili ne samo vrsni poznavatelji svoje struke, nego čestiti ljudi i iskreni prijatelji, riječi su nadbiskupa Puljića.


 DUŽNOST PROFESORA JE BITI POPUT LAMPE




Mladost je privilegirano vrijeme traženja i nalaženja istine. Zbog toga je Platon preporučivao mladima: “Traži istinu dok si još mlad, jer ako je sada ne nađeš, izmaknut će ti iz ruku.” To je cilj i zadaća koju profesori osobno i životno prenose svojim učenicima. Poučavanje, dakle, nije samo prijenos informacija, nego prvenstveno odgoj i formacija. Zbog toga se očekuje da profesori budu mladima poticaj, potpora i snaga u traganju za istinom. No, ne smijemo gubiti iz vida kako nikada nismo kadri doći do pune istine, niti je potpuno obuhvatiti. Mi možemo samo tražiti i donekle se njoj približiti. Zbog toga je u poučavanju potrebno imati i duha poniznosti. Vi ste zajedno sa svojim studentima u traganju za istinom. Poniznost nas štiti od uznositosti i ne zatvara vrata istini, a dužnost je profesora biti poput lampe koja širi svjetlo bez buke i galame, slikovito se izrazio mons. Puljić.