Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Kalmeta: Aferu oko HAC-a koriste da me diskreditiraju

27.10.2013. 23:00
Kalmeta: Aferu oko HAC-a koriste da me diskreditiraju


Velike infrastrukturne projekte SDP Zadru ne može nuditi jer sam to ja, uz svesrdnu pomoć građana Zadra, suradnika i dragog Boga, već odradio, kaže Božidar Kalmeta


Na konvenciji zadarskog SDP-a održanoj u subotu malo je toga govoreno o lokalnoj, a više o državnoj politici. Ministri Linić i Jovanović nisu baš bili nježni u izjavama o zadarskom gradonačelniku pa smo ga pitali za komentar.
– Ne trebam posebno komentirati te izjave jer su ti državni dužnosnici javno obznanili zašto su zapravo u Zadru – da me sruše s mjesta gradonačelnika Zadra i preuzmu vlast. Drago mi je da su otkrili svoje namjere, ali mi je istodobno žao što su minorizirali značaj zadarskih esdepeovaca. Ti se mladi ljudi doista trude da promijene svoj imidž i meni je malo neukusno da se na njihovom stranačkom skupu isključivo govorilo o meni.
Posebno je oštar bio ministar Jovanović. A predsjednik saborskog Odbora za Ustav i Poslovnik Peđa Grbin otvoreno tvrdi da ste na čelu korupcijske hobotnice u slučaju HAC i poziva Vas da se ostavite politike?
– Te izjave ne govore ništa o meni već isključivo o gospodi Jovanoviću i Grbinu. Nezamislivo mi je da predsjednik saborskog Odbora za Ustav ignorira ustavnu odredbu o trodiobi vlasti i da se politički tako otvoreno pritišće pravosuđe. Legalist sam, a i pristojnost mi nalaže da ne sudjelujem ni na koji način u takvim pritiscima.
Što se tiče gospodina Jovanovića, mogu podnijeti da negativno govori o meni jer mi je poznata njegova retorika, ali me vrijeđa kad ponižava građane Zadra. Kako može izjaviti da Zadrani ne zaslužuju gradonačelnika kojeg su sami izabrali u demokratskom izbornom procesu?
Što mislite zašto je sada aktualizirana ova istraga oko HAC-a?
– Retorika SDP-a na njihovoj konvenciji pokazala je da se ta stranka nikako ne može pomiriti s činjenicom da nisu osvojili vlast u Zadru na posljednjim lokalnim izborima. HAC su koristili i u predizbornoj kampanji da me diskreditiraju. Ne čudi me zašto im je Zadar toliko zanimljiv, ali pitanje je što SDP kao, kao što gospodin Grbin kaže, odgovorna politička stranka nudi Zadru? Primjerice, autocestu s čvorovima Zadar 1 i Zadar 2, brzu cestu do luke Gaženica – najvećeg razvojnog projekta u Hrvatskoj i procvat turizma zbog sjajne prometne povezanosti, Zadru ne mogu nuditi jer sam to ja, uz svesrdnu pomoć građana Zadra, suradnika i dragog Boga, već odradio.
A oduzimanje Zadru statusa regionalnog središta, srozavanje projekta Gaženica i uništavanje Zračne luke Zadar, iskreno, Zadranima nikada ne bih nudio.