Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Od poziva 112 do intervencije eko brodice

27.10.2016. 22:00
Od poziva 112 do intervencije eko brodice


Kako bi se provjerila spremnost službi odgovornih za rješavanje izvanrednih situacija kao što je saniranje stanja s onečišćenim morem jučer je u Zadarskom kanalu održana simulacija tijekom koje je pokazana njihova organiziranost. Terenski dio, odnosno vježba u kojoj je pokazan način rješavanja problema s onečišćenjem mora, bio je dio trodnevnog programa aktivnosti koje je organizirao Županijski operativni centar.
– Radilo se o edukativnom segmentu u kojemu je Županijski operativni centar (ŽOC) pokazao kakva je procedura, a tijekom njega je korišten simulator za provjeru spremnosti. Procedura je da se izvanredna situacija najprije prijavljuje službi 112, nakon čega se putem ŽOC-a kontaktira s Lučkom kapetanijom, te se nakon toga na mjesto incidenta šalje eko brodica koja rješava problem, kazao je Olivio Meštrović, član ŽOC-a i županijski pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove.
S obzirom na činjenicu da je morski dio Zadarske županije vrlo razveden, ovakvim pokaznim vježbama spremnosti svih službi nastoji se postići maksimalna razina organiziranosti kojom je obuhvaćen cijeli proces od dojave o incidentu do samog saniranja stanja.
– Posljednjih nekoliko godina redovito održavamo pokazne vježbe u kojima su uključeni svi dijelovi sustava koji sudjeluju u izvanrednim situacijama. ŽOC čine lučki kapetan koji je ujedno i zapovjednik, dok je zamjenik predstavnik Pomorske policije PU zadarske, te 8 članova i isto toliko njihovih zamjenika koje imenuje Županijska skupština. Kako bi se poboljšala opremljenost u izvanrednim situacijama ŽOC je ove godine dobio novi spremnik za onečišćenje u kojemu se može spremiti ukupno 5 kubika smeća kojim je more onečišćeno, naglasio je Meštrović. Tijekom današnjeg dana bit će izvršena evaluacija same pokazne vježbe.