Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ćorak

Autor: Željana Gardijan

27.11.2008. 23:00


Iako se moglo pretpostaviti da će u uvjetima gotovo histeričnog nametanja štednje ne bi li se ublažio udar ekonomske krize doći do prozivki i prijedloga sa svih strana, teško se moglo i pomisliti kako će savjet o rezanju potrošnje stići i nad grobove hrvatskih branitelja i to od predsjednika Republike.
Riječi kako bi trebalo reducirati vojne počasti regulirane zakonom jer da bi se tako na godišnjoj razini moglo uštedjeti i do sedam, osam milijuna kuna, javnosti su zazvučale nevjerojatno, licemjerno i pomalo morbidno te su izazvale pravu lavinu ogorčenih kritika, posebno od strane svih udruga vezanih za Domovinski rat, branitelja, udovica, dragovoljaca… Bez obzira što je potaknulo takvu izjavu predsjednika Mesića i bez obzira što je ona u konačnici trebala značiti, bio je to pravi politički ćorak.
Umjesto isprike ubrzo je nakon toga, čini se, nasumice i nepromišljeno ispaljenog “metka”, stiglo munjevito priopćenje iz Ureda Predsjednika u kojemu se pojašnjava što je predsjednik htio reći.
Htio je, naime, potaknuti više puta bezuspješno započinjanu raspravu oko broja hrvatskih branitelja i kriterija po kojima se taj status dobivao, a onda i povlastica koje iz toga proizlaze i sežu i do posljednjeg ispraćaja. Počasni plotuni bi se prema riječima predsjednika Mesića trebali ispaljivati ovisno o tome je li pokojnik običan vojnik, tajnica, general, pukovnik…
To da branitelji više ni u smrti ne bi bili isti i da bi se mjere štednje dovele na njihove sprovode izazvalo je golemo ogorčenje braniteljskih udruga diljem zemlje, a ljutnja i nevjerica potaknule su protuprijedloge štednje i seciranje proračuna Ureda Predsjednika koji je, naravno, gledan s uvrijeđene strane, nerazumno i bahato rastrošan.
Ispalivši “pucanj” u emocije braniteljskih obitelji predsjednik je morao znati kako će on odjeknuti te promisliti hoće li nakon toga upravo on biti postavljen za metu štednje. Puno se više milijuna odlijeva za rad njegova Ureda, nego li se potroši na odavanje počasti prilikom pokopa branitelja.
I ovaj put se dogodilo ono što u postojećoj situaciji posebno iritira hrvatsku javnost. Svi se nabacuju milijunima štednje, a nitko ne želi biti onaj na kome će se remen stegnuti najviše.
Upravo dok na površinu isplivava sve više očitih dokaza da će kriza više ona unutarnja, nego globalna, dobro zapljusnuti Hrvatsku, umjesto konstruktivnih proizvodnih prijedloga na djelu je svađa Vlade i sindikata, sindikata međusobno, komešanje ministarstava koja sva žele sačuvati što veći dio proračunskog kolača, mada ne promišljaju kako će se on uopće “ispeći” u dovoljnoj količini. I opravdavanje predsjednika je na tome tragu jer je, kako se pojašnjava, on prozvao pogrebne počasti jer su troškovi dijelom pali na MORH iako spadaju Ministarstvu branitelja. Na Mesićeve riječi nad kojima se javnost zgrozila ministrica branitelja Jadranka Kosor samo se diplomatski pozvala na zakon, a oni koje njezino ministarstvo predstavlja, očekivali su žešću reakciju.
Štedjeti treba tamo gdje je primjerenije, tamo gdje je raskošnije, tamo gdje nije ovoliko ranjivo, možda na luksuznom transportnom helikopteru namijenjenom državnom vrhu s kojim bi poletjeli milijuni eura!