Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Dogodine gradska voda u Podgradini

Autor: Velimir Brkić

27.11.2008. 23:00
Dogodine gradska voda u Podgradini

Foto: Filip BRALA



Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta u nazočnosti svog pomoćnika Josipa Borića, posedarskog načelnika Ivice Juričevića, brojnih gostiju i uzvanika te mještana Podgradine u prostoru područne škole potpisao je ugovor o sufinanciranju građevinskih radova na izgradnji projekta 2. faze vodoopskrbe u Općini Posedarje. Riječ je o izgradnji vodoopskrbe naselja Podgradine i vinjeračkih zaseoka Žunići, Švrakići, Magaši, Srzentići i Ćoze, ukupne vrijednosti radova oko 8,5 milijuna kuna sa PDV-om. Na izgradnji 14 kilometara duge vodovodne mreže Kalmetino ministarstvo sudjeluje sa 5,9 a Općina Posedarje sa 2,6 milijuna kuna. Radove koje će izvesti tvrtka “Građevinar” d.o.o. iz Rijeke trebali bi završiti za šest mjeseci od uvođenja u radove.
– Nezamislivo je da u 21. stoljeću žitelji naše županije nenaju vodu iz vodovodnih slavina. Cilj je da za 2-3 godine svako naseljeno mjesto Zadarske županije bude priključeno na vodovodnu mrežu, poručuje ministar Kalmeta, a sve kako bi se stvorili potencijali za normalne životne uvjete u svim krajevima Zadarske županije
–  Osim vodovodizacije zbog hvalevrijednog visokog nataliteta pred realizacijom je proširenje postojeće školske zgrade, izgradnja novog nogometnog igrališta i spomen-obilježja, najavio je Kalmeta nakon što se prisjetio 28 vojnih i civilnih žrtava Domovinskog rata u Podgradini.
Općina Posedarje ima oko 3.500 stanovnika koji naseljavaju osam općinskih naselja na površini od 77 kilometara četvornih. Projekt vodovodizacije,  60 kilometara cjevovoda, “težak”je preko 30 milijuna kuna, dok će predviđena izgradnja novog vodoopskrbnog cjevovoda i izgradnja kanalizacijskog sustava u Posedarju iznositi oko 40 milijuna kuna.
– Posedarje je mala ali općina s velikim srcem. Zahvaljujući svekolikom razumijevanju Vlade RH,  resornih ministarstava i Zadarske županije, vođeni idejom boljeg sutra za sve žitelje, danas je Posedarje općina koji sniva svoju viziju razvoja, naglasio je Juričević nakon što se zahvalio podgradinskim “općinarima” Ivanu Šalini i Šimi Žuži na svekolikoj podršci i neprikosnovenom radu pri realizaciji podgradinskih ali i općinskih projekata.
Prigodnim riječima nazočnima se obratio i zadarski dožupan Josip Miletić koji je istaknuo da trenutno 76 posto domaćinstva u našoj županiji ima vodu iz vodovodnih slavina.