Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Izazovi iscjeliteljskih terapija

Autor: Marija Ćurko

27.11.2008. 23:00
Izazovi iscjeliteljskih terapija

Foto: Filip BRALA



I Crkva i medicina stoje pred izazovima iscjeliteljskih terapija New agea. To su različite terapije koje se temelje na jednoj posebnoj antropologiji, koja je nastala u svjetlu New agea, a u sukobu je s kršćanskom antropologijom, rekao je dr. Josip Blažević
“Crkva pred izazovima iscjeliteljskih terapija Novog doba (New agea) tema je tribine održane u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa “Zmajević” u Zadru. O različitim izazovima i oblicima praznovjerja govorio je dr. sc. fra Josip Blažević, jedan od najboljih katoličkih stručnjaka na ovom području, franjevac, konventualac. Doktorirao je na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Do sada je, između ostalih, objavio knjige “Proroci Novog doba (Teovizija, Zagreb 2001.) i “Joga i kršćanstvo” (Verbum, Split 2004.). Napisao je i knjigu “Sve što katolik treba znati o reikiju”. Poznat je i kao autor mnogih članaka i priloga u “Veritasu” te čest gost na mnogim tribinama i predavanjima. Dvorana Sjemeništa “Zmajević” bila je ispunjena do posljednjeg mjesta tako da se tražilo mjesto više, mnogi su sudjelovali u diskusiji, a nazočio je i zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa.
– I Crkva i medicina stoje pred izazovima iscjeliteljskih terapija New agea. To su različite terapije koje se temelje na jednoj posebnoj antropologiji, koja je nastala u svjetlu New agea, a u sukobu je s kršćanskom antropologijom, rekao je dr. Josip Blažević. Nadalje, u svome se predavanju cjelovito osvrnuo na slijed razvoja izazova iscjeliteljskih terapija različitih oblika i naziva te na brojna učenja.
– Novi način mišljenja, nova era za nas kršćane je započela Isusom Kristom. On je taj koji je izvor vode žive. Međutim, pojavljuju se nova učenja. Nova era ili Novo doba sastavljeno je od elemenata uzetih iz različitih vjerskih tradicija, ali istovremeno iz drevnih gnostičkih učenja, krivovjerja, ezoterije, sekularizirane znanosti i prvi put u kombinaciji s istočnjačkim religijama, gdje dolazi do izražaja učenje o reinkarnaciji…, čulo se između ostalog u predavanju dr. Blaževića. Definirani su brojni pojmovi, kao bioenergija, reiki i drugi.
– Vjera bez razuma vodi u praznovjerje, a znanost bez vjere vodi u besmislenost, misao je koju je u svom kratkom obraćanju izdvojio mons. Prenđa, dodajući kako znanje ne smije učiniti religiju nepotrebnom te da evanđeoske poruke i kršćanska načela imaju snagu mijenjati čovjeka iznutra i ispuniti ga u potpunosti.