Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Otvoreni bazeni ostavljeni za sretnija vremena

Autor: Siniša Klarica

27.11.2008. 23:00
Otvoreni bazeni ostavljeni za sretnija vremena

Foto: Siniša KLARICA



Građevinska dozvola ishođena je za uređenje okoliša koji podrazumijeva zaravnavanje “rupe” u kojoj je detaljnim planom uređenja predviđen olimpijski bazen, bazen za skokove u vodu i bazen nepravilnog oblika za rekreaciju. Taj će se prostor privremeno urediti kao parkiralište
Nakon dovršetka dvorane na Višnjiku i uređenja neposrednog okoliša oko dvorane, Grad Zadar kreće u uređenje okoliša na mjestu na kojem je prema detaljnom planu predviđen otvoreni bazen. Prema riječima gradonačelnika Živka Kolege, Grad za sada neće ići u uređenje tzv. high-decka u neposrednoj blizini Dvorane Krešimira Ćosića u sjeveroistočnom zasjeku Višnjika. U tom prostoru trebali bi niknuti poslovni prostori s malim trgom, ali je zasad određeno da bi se taj prostor oplemenio kroz javno-privatno partnerstvo. Znači, njegovu konačnu funkciju i izgled trebalo bi definirati tržište. Na isti način predviđena je gradnja tzv. sponzorske kuće.
Prema riječima pročelnika gradskog Upravnog odjela za graditeljstvo Andreja Sudinje, a unatoč najavama, u 2009. godini neće početi izgradnja kompleksa otvorenih bazena. Za taj pothvat nije napravljen niti projekt. Građevinska dozvola ishođena je za uređenje okoliša koji podrazumijeva zaravnavanje “rupe” u kojoj je detaljnim planom uređenja predviđen olimpijski bazen, bazen za skokove u vodu i bazen nepravilnog oblika za rekreaciju. Taj će se prostor privremeno urediti kao parkiralište. Uredit će se i servisna cesta od Androvićeve ulice do podruma zatvorenog bazena te pristup s parkiralištem za autobuse do glavnog ulaza na sjevernoj strani bazena. Projektantska cijena, koja također podrazumijeva hortikulturno uređenje, iznosi 13 mil. kuna, ali i tu u Gradu Zadru naglašavaju da će konačnu cijenu odrediti tržište.
Golem nesrazmjer između projektirane cijene opremanja i one koju je ponudila zagrebačka Industrogradnja doveo je do poništenja natječaja o opremanju bazena. Zbog toga je veliko pitanje hoće li zadarski plivači, skakači i vaterpolisti do ljeta uopće osjetiti vodu zatvorenog bazena, koji je praktički izgrađen već nekoliko mjeseci. Stoga se u rokove početka rada u Gradu Zadru ne upuštaju, ali ne propuštaju naglasiti da gradonačelnik Kolega inzistira na približno 7 milijuna kuna za opremanje nasuprot 13 Industrogradnjinih. Andrej Sudinja je rekao da bi se bazen, s jasnom situacijom oko opremanja, u roku tri mjeseca “tehnički” mogao pripremiti za korištenje. Zanimljivo je da u tom opremanju bazena samo hidraulika za skakaonicu košta između 1,5 i 2 mil. kuna.