Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Potukli se načelnik Slavko Šare i mještanin Tihomir Burčul

Autor: Suzana Bandić

27.11.2009. 23:00
Potukli se načelnik Slavko Šare i mještanin Tihomir Burčul

Foto: Vedran SITNICA



Sukobu su svjedočila trojica Galovčana, koja su, kako kažu, samo u jednom trenutku kraj Šarinog vozila, koje je bilo parkirano uz rub prometnice, ugledali dvojac na podu u teškom okršaju. Priskočili su i razdvojili ih. Tko je prvi započeo tučnjavu, nisu znali reći, dok sukobljeni dvojac, pak, kišom optužbi zasipaju jedan drugoga.


Slavko Šare, načelnik općine Galovac i njegov sumještanin Tihomir Burčul, potkraj prošlog tjedna fizički su se sukobili nedaleko galovačkog nogometnog igrališta i prostorija Općine. O tom incidentu obaviještena je zadarska policija koja je protiv obojice podnijela optužni prijedlog zbog narušavanja javnog reda i mira.
Svemu su svjedočila još trojica Galovčana, koja su, kako kažu, samo u jednom trenutku kraj Šarinog vozila, koje je bilo parkirano uz rub prometnice, ugledali dvojac na podu u teškom okršaju. Priskočili su i razdvojili ih. Tko je prvi započeo tučnjavu, nisu znali reći, dok sukobljeni dvojac, pak, kišom optužbi zasipaju jedan drugoga.
Burčul kaže kako je primjetio da ga načelnik Šare fotografira, pa da mu je stoga prišao i upitao ga s kojom namjerom to čini. Umjesto odgovora, tvrdi, dobio je nogu u rebra. Suprotno njemu, Šare ističe kako ga nije ni taknuo, već da je Burčul ničim izazvan napao njega udarivši ga šakom ispod oka.
– Oko devet sati ujutro sam došao do igrališta u Galovcu gdje je bio i Šare s još trojicom mještana. Vidio sam da me fotografirao pa sam mu prišao i pitao ga zašto, a on me je samo iznenada udario nogom u rebra da sam ostao izvan sebe. Uzvratio sam mu udarac, a onda su nas, srećom, mještani rastavili – rekao je Tihomir Burčul, dodavši kako je potom otišao liječniku koji mu je dijagnosticirao fraktura desetog rebra. Kazao je kako ne zna što je tog jutra bilo Šari jer da se nikada ranije nisu sukobljavali niti imali nekih razmirica.
Teške optužbe
– Njime se treba baviti medicina, jer očito s njim nije baš sve u redu. Svi u Galovcu znaju za njegovu narav i za njegove sukobe čak i s najbližom rodbinom. Unio je nemir u Galovac i kaubojštinu – kaže revoltirani Burčul, dok Šare sve to demantira te tvrdi da je on napadnut.
– Burčul je došao za mnom do igrališta, a kad su se moji kolege udaljili jer sam ja ostao pokraj auta telefonirati i u torbi još tražio neke dokumente, on mi je prišao i nenadano me udario šakom u glavu ispod desnog oka. Najvjerojatnije sam stao na neki kamenčić, pa sam izgubio ravnotežu i pao na pod. No, to njega nije zaustavilo pa me je udario nogom, a kako sam udarac pokušao ublažiti rukom, odvalio mi je nokat na srednjem prstu, koji je, kako je kasnije rendgen pokazao, na jednom mjestu i napuknuo. Zatim se bacio na mene i nastavio me udarati šakama. Bio sam potpuno nemoćan i u tom položaju ja njega nisam niti imao priliku udariti, a još najmanje slomiti mu rebro – kaže Šare te dodaje kako su mu u pomoć priskočili njegovi suradnici nakon svega pola minute i skinuli Burčula s njega. Istina je, kaže, da ga je fotografirao, ali tek kada se ovaj nakon sukoba udaljio od njega i krenuo prema svom vozilu.
– To sam učinio kako bi imao dokaz, a on je, pretpostavljam na nagovor njegovih huškača, kasnije otišao liječniku i sad me tako bezočno optužuje. Pa svi u mjestu znaju da je on oduvijek bio problematičan i da na tijelu ima dvjestotinjak šavova od ranije, a isto tako, još dok je prije rata navigavao, znao se potući i po stranim državama i tko zna što sve ne. Ta fraktura mu je zasigurno od ranije – rekao je Šare napomenuvši kako vjeruje da iza svega stoji lokalni HDZ.
– Ovo nije prvi put da me mašinerija HDZ-a napada, a vjerojatno ni posljednji. Nikako ne mogu prežaliti što su u Galovcu izgubili izbore od jednog HSS-ovca, kao ni to što  HSS ima većinu i u općini,  i u općinskom vijeću. Osim toga, ja im smetam i zbog toga što znam puno nezakonitosti koje su oni napravili u poslovanja tu u Galovcu – tvrdi Šare dodavši konkretno kako Tihomir Burčul već desetak godina vozi po mjestu kamion bez registracija kojim uokolo razvozi i prodaje zemlju i kamen. Osim toga, dodaje, lovac je koji često ide u krivolov.
Kamen spoticanja lokalni DVD
Prema njegovu mišljenju, lokalnim HDZ-ovcima je ponajviše zasmetalo to što im nije dao suglasnost za osnivanje DVD-a u Galovcu, a to, ističe, nije učinio zato jer smatra kako je to stranački DVD sa sumnjivim namjerama.
– Ja sam svojevremeno raspisao natječaj za DVD, ali sam ga kasnije zbog odluke Vlade o rasformiranju vijeća, poništio. Tihomir Burčul zacrtao je sebi mjesto vozača u tom DVD-u i zasto je sad kivan na mene – ističe Šare naglasivši još jednom kako on Burčula nije udario, nije ga zvao, niti je došao u njegovo dvorište.
Burčul tvrdi kako su to izmišljotine te da on nije ni u jednoj stranci.
– Šare je revoltiran jer on sam nije uspio osnovati DVD, već su to učinili mještani – kaže Burčul te dodaje kako se nada da će se priča razriješiti na Sudu.
A na Prekršajnom sudu morat će svjedočiti i trojica njihovih sumještana koja su ih razmirivala.
–  S načelnikom smo taj dan bili nas trojica. Mi smo krenuli prema svlačionici na igralištu, a on je ostao kraj auta telefonirati. Odjednom sam samo čuo da je netko rekao „tuku načelnika”. Pogledao sam u pravcu gdje je on ostao i vidio njega i Burčula na podu gdje se hrvaju. Znam samo da je u tom trenutku Burčul bio na njemu, a kako je sve započelo, ja uistinu ne mogu reći, jer to nisam vidio. Razdvojili smo ih i to je ve što ja znam – rekao je Petar Burčul dodajući kako ga policija još uvijek ništa nije pitala.


 ŠARE: SMETAM HDZ-u




– Svi HDZ-ovci znaju da ja pomno skupljam materijale i sve uredno dokumentiram u svezi njihovih protuzakonitih radnji počevši od podmetanja požara, razbijanja hrvatskog grba na općinskoj prostoriji, pa do prisvajanja državnog šumskog zemljišta, krivotvorenja isprava, nepoštivanja sudskih odredbi i slično. Puno toga znam pa onda naravno da im kao takav smetam i da sve čine kako bi me smijenili – pojašnjava Šare teško oputživši dvojicu policajaca, Borisa Čakaruna i Ivicu Burčula koji, kako kaže, kolo vode.


 U POLJOPRIVEDNOM VIJEĆU RH


– Oni misle da će me tek tako smijeniti, ali upravo danas dobio sam potvrdu kako sam izabran u Poljoprivredno vijeće Republike Hrvatske. To znači da me ljudi podržavaju i cijene moj rad, ne samo na lokalnoj, već i na državnoj razini – zaključuje Šare