Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Sudbina slična mnogim Hrvatima

Autor:

27.11.2009. 23:00
Sudbina slična mnogim Hrvatima

Foto: Filip BRALA



U dvorani Matice hrvatske u četvrtak je održano predstavljanje knjige “Hrvatski politički emigrant 1941. – 1991.”, čiji je autor Tomislav Krolo. O knjizi su govorili Bože Vukušić, publicist, dr. sc. Zlatko Begonja, dr. sc. Ivan Čizmić i sam autor.
Nenajavljeni govornik bio je prof. Žagar koji je kazao kako knjiga prikazuje sudbinu sličnu mnogim Hrvatima. Naglasio je kako su Hrvati diljem svijeta bili dobro organizirani i povezani. Uvijek je postojala misao kako Hrvati moraju imati svoju samostalnu državu. Istaknuo je kako je punkt okupljanja bio 10. travnja. Stvaralo se ozračje o Hrvatskoj koja je tamo negdje i u kojoj bi se moglo živjeti i bolje nego što žive tamo gdje su. Hrvati ne žele rušiti rušiti, nego stvarati u tom vremneu istaknuo je on.
Bože Vukušić osvrnuo se na razdoblja iseljavanja kojih je bilo četiri. Prvi odmah nakon Drugog svjetskog rata, odnosno netom nakon Bleiburga. Drugi val, u kojem je iselio i Tomislav Krolo sa svojom braćom, bio je ’50-ih godina, treći val ’60-ih godina i posljednji nakon Karađorđeva, krajem 1971. i početkom 1972. Vukušić se osvrnuo na Krolinu ulogu u hrvatskom iseljeništvu.
Dr. Zlatko Begonja kazao je kako je knjigu potrebno pročitati iz razloga koji se danas navode, kako je potrebno libiti se prošlosti. Knjiga donosi priču o jednom emigrantu, kazao je Begonja, ali govori mnogo šire, o cjelokupnoj situaciji u emigraciji.
Knjiga Tomislava Krole napisana je na 486 stranica i ima sedam podnaslova.