Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

I u ovoj teškoj godini moglo se napraviti dobro vino

27.11.2011. 23:00
I u ovoj teškoj godini moglo se napraviti dobro vino


Manifestacija se ove godine vratila svojim korijenima te su ocjenjivana samo vina s područja Zadarske županije
Šampioni ovogodišnjeg VINCRO-a su Tomislav Glavić iz Nadina s cabernet sauvignonom u kategoriji otvorenih vina, a u kategoriji zatvorenih vina cabernet sauvignon, Korlat 2008. Badel 1862, Vinarija Benkovac


Završna svečanost 15. manifestacije VINCRO 2011 održana je u marini “Kornati” u Biogradu na kojoj su proglašeni ovogodišnji pobjednici u kategorijama otvorenih i buteljiranih vina. Okupljenim vinogradarima i vinarima najprije se obratio Viktor Prtenjača, načelnik Općine Polača, koji je kazao:
– Odlučili smo i ove godine organizirati još jednu manifestaciju ocjenjivanja mladih i nešto starijih vina. U Polači je to počelo prije 14 godina. Ovo je petnaesta godina i nakon nekoliko godina ocjenjivanja mladih ravnokotarskih vina, prešlo se na ocjenjivanje mladih vina dvije županije, Zadarske i Šibensko-kninske, da bismo potom organizirali dva sajma vina. Ja i svi vi koji ste večeras ovdje od srca se zahvaljujemo, posebno vinogradarima i vinarima koji su došli sa svojim uzorcima i onima u njihovoj pratnji, kazao je Prtenjača te nastavio:
– Unaprijed se ispričavam svim onima kod kojih će se pojaviti određeni osjećaj nezadovoljstva, a tu krivnju mogu usmjeriti samo u prvomu redu prema sebi i potruditi se da iduće godine proizvedu što kvalitetniji proizvod, koji će eventualno postići neki bolji rezultat. Svaka degustacija i ocjenjivanje vina ima svoj prosudbeni sud; svaka je na svoj način interesantna, međutim, nešto što baca sjenu na sve degustacije tijekom ovih nekoliko godina na našem prostoru je da oni vinari koji ne osvajaju zlata i šampionska odličja, jednostavno bojkotiraju nositi svoja vina. Oni time neće ugroziti ovu manifestaciju. Mi ćemo nastaviti dalje, bez obzira na to što je izuzetno teško kad se jedna općinska uprava, koja u svom obimu posla ima svakodnevne zadaće, mora nositi i s ovim izazovom. Mi smo se nadali da ćemo Udruzi vinogradara i vinara Zadarske županije prepustiti ovo natjecanje, da ćemo im pomoći u svim mogućim oblicima, međutim, s njihove strane još nije došla takva inicijativa, koja bi nas mogla rasteretiti od toga. Nije nam žao što smo prije 15 godina ušli u ovaj posao, nećemo se žaliti da nam je teško, niti da nam je skupo, jer rezultati koje postižemo u poboljšanju kvalitete proizvoda, iz godine u godinu, jednostavno nas tjeraju da na ovome ne smijemo stati, istaknuo je Prtenjača, koji se osvrnuo i na pitanje zašto se završna manifestacija više ne održava u Polači:
Uskoro opet u Polaču
– Ja ću biti najsretniji kad ovo budemo mogli raditi u Polači. Ne želim ovo raditi u učeničkim učionicama, niti po privatnim kućama. Jednostavno nemamo logističku potporu, odnosno uvjete u kojima možemo ovu manifestaciju održati na nivou. Silno se, međutim, trudimo da se to poboljša i nadam se da ćemo to uskoro, ako ne kroz godinu, onda narednih nekoliko godina i imati, naglasio je Prtenjača koji je podsjetio okupljen kako u vremenu kad je ova manifestacija započela, u Polači nije bilo ni jednoga registriranog vina s dozvolom za puštanje u promet.
– Nakon nekoliko godina se pojavilo vino Zlatna kap, našeg Zlatka Kaštelanca iz Polače. Danas to vino ima naziv trebbiano toscano. Na prostoru Zadarske županije danas imamo 26 registriranih vina i 4-5 vina u postupku registracije. To je silan napredak, izuzetan i respektabilan. S druge strane, imamo problem plasmana na tržištu. Najveća vinarska kuća na prostoru naše županije, Badel 1862, Vinarija Benkovac učinila je silne korake u podizanju na stotine hektara mladih nasada i u nekoliko zadnjih godina podignula kvalitetu i iznjedrila nekoliko proizvoda koji osvajaju nagrade, ne samo u našoj Županiji ili domovini, nego i prestižne nagrade širom Europe; i za kvalitetu i za dizajn. To je vinarska kuća koja je napokon shvatila da ovdje postoji potencijal, a nadam se da ćemo uz nju i mi mali vinari iskoristiti svoju šansu, rekao je Prtenjača koji je podsjetio nazočne da se ove godine manifestacija vratila svojim korijenima te su ocjenjivana samo vina s područja Zadarske županije. Potom se okupljenima obratio mr. sc. Marijan Tomac, predsjednik Ocjenjivačkog suda te kazao:
– Ove godine na našu manifestaciju pristigla su 42 crna i 15 bijelih otvorenih vina te devet buteljiranih vina, s imenom i prezimenom koja su u prometu. Ova godina je bila takva kakva je bila: problematična, teška, ali vinari su u tome uspjeli napraviti dobro vino, kako se kod nas kaže, makar se vino ne pravi, nego proizvodi. Prije nego li dodijelimo nagrade rekao bih da svi oni koji su donijeli vino, svi su oni pobjednici, bez obzira na to jesu li dobili ovakvu ili onakvu medalju, ili možda nisu dobili medalju. Ali to je veliki napredak, veliki iskorak. Uvijek znam govoriti da smo prije 15 godina imali samo dvije vrste vina na prostoru Ravnih kotara: bijelo mutno i crno ljuto. Danas smo daleko od toga i više nemamo što govoriti jer ni u zadnjoj bačvi, u zadnjoj konobi, više se takvo vino ne može naći, istaknuo je Tomac, koji je pozvao dipl. ing. Marinu Pavlović da se obrati skupu.
Problemi u podrumima
– Zahvaljujem se svima vama koji ste bili toliko hrabri ove godine predati svoje vino na ocjenjivanje, jer mislim da ova godina za sobom vuče puno toga. Spominje se i neka godina za pamćenje, na kontinentu, ali rekla bih da u našoj županiji nije godina za pamćenje, što ne znači da i ova godina neće iznjedriti neka kvalitetna, a možda i vrhunska vina. I vi ste sami svjesni da je u podrumima bilo problema, a neki se vuku i dalje; i svi oni koji su mislili da je proizvodnja vina laka, u ovoj su se godini uvjerili da to baš i nije tako. Imali smo najprije problem s mrazom pa je proglašena elementarna nepogoda. Nakon toga problem suše koja je bila dugotrajna, što je utjecalo na berbu grožđa koja je bila ranije nego smo očekivali. Oni koji imaju sorte ranijeg doba sazrijevanja, chardonaya, sauvignone te merlot, cabernet i syrah, počeli su s berbom već iza Gospe, a do 15. rujna, mislim da je od tih sorti sve bilo pobrano. Nešto bolje su se održale plavine, debit i maraštine, ali i tu je bila petnaestak dana ranija berba. Sve je to iznenadilo mnoge, šećeri su izuzetno koncentrirali i to vrlo rano. Sladori su bili iznad 25-26, a teško je bilo i izmjeriti stvarnu količinu sladora jer su bobice bile usukane, velika količina suhe tvari. Oni koji nisu imali hlađenje u podrumima, temperatura fermentacije im je bila visoka, toplo grožđe je ušlo u tople konobe. Visoke temperature tijekom dana i noći i sve je to usporilo ili prekinulo proces fermentacije i zato, nažalost, imamo puno slatkih vina i čak kod onih koji su se trudili, ali zbog izuzetno visokih sladora nisu uspjeli sve do kraja dovesti. Oni koji se nisu pridržavali osnovnih načela vinifikacije, imaju i puno više problema, zaključila je Pavlović, a na sezonu se osvrnuo i dipl. ing. Zvonimir Vlatković:
– U proizvodnji crnih vina oni vinari koji se trude i prate struku i koji koriste od prerade, transporta, brze prerade, kvasaca i enoloških preparata, ti su imali rezultat. Na žalost, mnogo je bilo vina crnih koja su nas i neugodno iznenadila. Imala su visoke šećere, bilo je problema u fermentaciji, kvasci to nisu mogli odraditi i povukla su hlapljive kiseline. Puno je bilo slatkih i ocitkavih vina. Neka su još na granici i bilo bi dobro da se to zaustavi, kazao je Vlatković pozvavši vinare da posebnu pozornost obrate na organizaciju posla i brzu preradu te pohvalio one koji su, improvizirajući, poslužili se ledom i ta improvizacija im je uspjela.


Zlatna medalja vinu s Dugog otoka




– Ovo je priznanje za moj rad, za ljubav prema vinu i vinogradu. Normalno, to je i daljnji poticaj za nastavak, za dalje, kazao nam je šampion Tomislav Glavić i otkrio:
– Ova vina koja su sad dobila priznanja i zlatne medalje, bit će sljedeću godinu registrirana za promet.
U konkurenciji otvorenih crnih vina, odmah iza šampiona Glavića plasirao se Robert Dragić s kupažom merlota i syraha. Riječ je o vinu iz vinograda u Savru na Dugom otoku, što je svojevrsno iznenađenje među vinima skoro isključivo s područja Ravnih kotara.
– Godina je bila sušna i nikakva, ali snalazili smo se kako mi na otoku znamo: kantica na rame, karijola i razvlačiti vodu iz gusterne do vinograda, kazao je Dragić kojeg nagrada nije iznenadila i u njoj vidi jasan pokazatelj da i “bodulsko” vinogradarstvo sve više napreduje.


Šampioni Badel 1862 Vinarija Benkovac i Tomislav Glavić iz Nadina


OTVORENA VINA (crna)
Brončane medalje: Stipan Troskot, Elvis Mužanović, Leonardo Ćurjurić, Danijel Kotlar, Marko Glavić, Srećko Troskot, Branko Arbanas, Mate Dušević.
Srebrne medalje: Dean Golem, Svemir Troskot.
Zlatne medalje: Viktor Prtenjača, Ante Škaulj, Robert Dragić i Tomislav Glavić.
OTVORENA VINA (bijela)
Brončana medalja: Šime Čolak.
Srebrne medalje: Nikola Nina Arbanas, Viktor Prtenjača, Zoran Pantalon, Branko Kutija, Tomislav Glavić.
Zlatne medalje: Mate Dušević, Srećko Troskot i Jure Dokoza.
BUTELJIRANA VINA
Priznanja: benkovački rose, Badel 1862 Vinarija Benkovac, cuvee 2010, Vina Vrsaljko Nadin.
Brončane medalje: vino Lastva 2010, Vinarija Lastva Nadin, cuvee stošijica 2010, Sveučilišta u Zadru, trebbiano toscano 2010 Vinarija Zlatko Kaštelanac Polača.
Srebrne medalje: merlot 2010, Sveučilište u Zadru, syrah barique 2009, Vina Jurjević Zadar/Silba, nadinska rana 2009., Vina Vrsaljko Nadin, cabernet sauvignon Korlat 2008., Badel 1862 Vinarija Benkovac.
Zlatna medalja nije dodijeljena jer nijedno vino nije prešlo potreban broj bodova.
Šampioni ovogodišnjeg VINCRO-a su Tomislav Glavić iz Nadina s cabernet sauvignonom u kategoriji otvorenih vina, a u kategoriji zatvorenih vina cabernet sauvignon, Korlat 2008. Badel 1862, Vinarija Benkovac.