Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Koncert “Tisuću glasova Božiću” u tri cjeline

27.11.2011. 23:00
Koncert “Tisuću glasova Božiću” u tri cjeline


Prošli petak je u Nadbiskupskom sjemeništu “Zmajević” u Zadru održan prvi susret voditelja klapa s područja Zadarske nadbiskupije. Susret je organiziran u povodu priprema za božićni koncert klapa koji će se održati u crkvi Sv. Frane u Zadru na blagdan Bogojavljenja ili Sveta tri kralja, 6. siječnja sljedeće godine. Sudionici su se susreli sa Žanom Morovićem, voditeljem Katedralnog zbora svete Stošije. Također je sudjelovao i nadbiskupov tajnik don Dario Tičić.
– Ove godine smo odlučili da Božićni koncert “Tisuću glasova Božiću” koji će se održati u Jazinama osmislimo u tri cjeline. Devedeset posto programa činit će djeca, bit će jedna božićna priča – Žive jaslice iz Crnog, što će biti povezano s pjevanjem od vrtićke djece, preko osnovnoškolske i srednjoškolske djece, studenata, kroz zborove i ansamble mladih. Možda će biti koji solist i ako bude trebalo jednu ili dvije pjesme otpjevat će zbor Ivana Pavla II., rekao je Morović. Dodao je da će se ovogodišnji koncert “Tisuću glasova Božiću” održati u nedjelju 18. prosinca na četvrtu nedjelju Došašća.
– Nakon toga, 27. prosinca na blagdan Sv. Ivana u katedrali Sv. Stošije u Zadru održat će se tradicionalni božićni koncert zbora Ivana Pavla II. u kojem pjevaju svi zborovi Zadarske nadbiskupije. Pjevat će se hrvatske božićne skladbe, izvijestio je sudionike susreta Žan Morović.
– Božićno vrijeme u Zadru se proteže do svete Stošije, tako da 6. siječnja počinje devetnica uoči njezinog blagdana. To je prvi dan devetnice i to je najprikladniji dan kad bi mogli održati božićni koncert klapa. Moja je ideja da to postane tradicionalno svake godine na blagdan Tri kralja u crkvi Sv. Frane, s početkom u 20 sati. Na koncert se pozivaju svi zainteresirani građani Zadra i nadbiskupije. Ulaz je besplatan, to je koncert na dar Zadru. Dakle, božićni koncert klapa će se održati 6. siječnja na blagdan Tri kralja u crkvi Sv. Frane u 20 sati i na njemu će nastupiti klape koje se prijave, poručio je Žan. Nadalje je istaknuo da se ispunjene prijavnice trebaju donijeti u ponedjeljak 28. studenog u Nadbiskupski ordinarijat u Zadru. Na prijavni list, kako se čulo, treba napisati najmanje tri skladbe, a može i više. U obzir dolaze i klape s instrumentima.       
– Ovisno o vašim prijavama ćemo odlučiti koliko će pjesama pjevati svaka klapa, govori Morović uputivši sudionike da kod odabira pjesama u obzir dolazi tradicionalna hrvatska božićna baština i sadržaji.
– To je važno jer se Hrvati ubrajaju među narode s najbogatijom božićnom tradicijom. Za nastup klapa predlažu se hrvatske božićne pjesme. Mogu se uzeti i iz svjetske božićne baštine, ali da se pri tome uzme stvar koja je vezana uz Božić i Krista. Dakle, pjevat će se hrvatska božićna pjesma, bilo da je to tradicionalna božićna pjesma u obradi, ili novoskladana skladba ili obrada na hrvatskom jeziku. Možete izabrati i pjesme iz glagoljaške baštine, različitih obrada ili neku izvornu zadarsku skladbu, naveo je voditelj katedralnog zbora.
– Ovu godinu su nam umrla dva zasigurno najvrjednija čovjeka u glazbi – Ljubo Stipišić Delmata i Dinko Fio. Želja nam je da ih se prisjetimo pjesmom tako da će sve klape zajedno otpjevati pjesmu “Nostalgija za Bogom” (Večernja molitva) uz jednu božićnu pjesmu, zaključio je Žan Morović. Članovi klapa i zainteresirani u sklopu dogovora o koncertu mogu se obratiti Moroviću na broj mobitela 0959090134.