Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

“Krajiškom vampiru” sudit će se treći put

27.11.2011. 23:00
“Krajiškom vampiru” sudit će se treći put


Munjesa je tužiteljstvo teretilo da je kao krajiški milicajac 22. rujna 1991. godine u Perušiću mučio Duju Pešuta tako što ga je tukao nogama i kundakom puške po glavi govoreći da se “samo tako mogu ubiti zmije i ustaše” te da ga je potom još i zarezao bajunetom po vratu i polizao mu krv govoreći da će mu se “napiti ustaške krvi”


Bivšem pripadniku srpskih paravojnih postrojbi Nikoli Munjesu (42), koji je na Županijskom sudu u Zadru već dva puta osuđivan na po devet godina zatvora zbog mučenja Hrvata tijekom Domovinskog rata u okolici Benkovca, sudit će se i treći put. Vrhovni sud RH “benkovačkom vampiru” je, naime, zbog pogrešno utvrđenoga činjeničnog stanja ukinuo nepravomoćnu presudu kojom ga je sudac Boris Radman 2. travnja ove godine osudio na devet godina zatvora. Tom presudom Munjesu je bila potvrđena prvotna presuda koju mu je isti sud izrekao prije 16 godina u odsutnosti, a sudilo mu se zajedno s Brankom Botom (45) i Savom Šarićem (61), koji su osuđeni svaki na sedam godina zatvora.
Munjesa je zadarsko tužiteljstvo optužnicom teretilo da je kao krajiški milicajac 22. rujna 1991. godine u Perušiću nogama i kundakom puške istukao Duju Pešuta i to zbog sumnje da je surađivao s HV-om, a potom i da ga je ugrizao za vrat govoreći da će mu se “napiti ustaške krvi”. U optužnici se navodilo i da je nakon toga izvukao bajunetu iz čizme te Pešutu zarezao vrat i pio krv, nastavivši ga udarati kundakom po glavi i vikati da se “ustaše i zmije jedino tako mogu uništiti”. Duje Pešut zadobio je prijelom nosne kosti te ozljede po cijelom tijelu, a zbog straha nakon nemilog događaja, po vlastitom svjedočanstvu, on je 42 noći prespavao u otvorenom grobu na mjesnom groblju, nakon čega je napustio Perušić i došao u Zadar. Munjes se tijekom cijelog sudskog postupka branio ponavljajući da nije kriv te da je zločin počinila osoba izgledom slična njemu, a tijekom suđenja imenovao je nekoliko osoba među kojima na koncu dokaznog postupka i Željka Ležaju iz Biljana Gornjih. No sudsko je vijeće pod predsjedanjem suca Radmana njegov iskaz procijenilo kao neistinit i iskonstruiran s ciljem izbjegavanja kaznene sankcije, a tome u prilog išla je i činjenica da ga je u prostorijama policije Dujin brat, Ante Pešut, prepoznao.
Sudac Radman zaključio je da su se iz provedenih dokaza stekli uvjeti da prvotna, pravomoćna presuda ostane na snazi produživši ujedno Munjesu pritvor u zadarskom zatvoru gdje se i danas nalazi.
Munjes je temeljem međunarodne tjeralice, raspisane po pravomoćnosti presude zadarskog Župnijskog suda, uhićen početkom ožujka prošle godine u okolici Bara u Crnoj Gori. Tamo je, naime, boravio još otkako je za vrijeme akcije “Oluja” izbjegao s benkovačkog područja, a sve do 25. ožujka prošle godine kada je rješenjem istražnog suca Višeg suda u Podgorici iz ekstradicijskog zatvora izručen Hrvatskoj.