Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Luka Ivela i Inga Patarčić najbolji penjači

27.11.2011. 23:00
Luka Ivela i Inga Patarčić najbolji penjači


Trideset i pet penjača, od čega dvadeset i pet muškaraca i deset žena, sudjelovalo je na drugom oo redu Boulder openu “Sv. Krševan” Planinarskog društva Paklenica. Open su u subotu organizirali članovi penjačke sekcije PD Paklenica u povodu Dana grada Zadru u boulder dvorani na Višnjiku. Natjecanje već u drugoj godini dobiva na svojoj popularnosti tako da je odaziv natjecatelja veći nego lani, a došli su iz Zagreba, Splita, Rijeke, Pazina, naravno – i iz Zadra.
U novoj boulder dvorana, koja se nalazi na drugom katu zgrade gdje je smješten Dječji vrtić Radost, najspretniji i najuporniji penjači su put do finala izborili kroz dvanaest smjerova. U finalu ih je čekalo novih šest. Svaki njihov korak pratila je publika koja je, nažalost, bila malobrojna jer se, ipak radi o atraktivnom sportu. U savladavanju smjerova penjači su pokazali zavidnu razinu snage, izdržljivosti, spretnosti i, naravno, snage volje. Gledajući sa strane idealan sport za ojačanje tijela i duha u kojem godine nisu ograničavajući faktor. Tako je u subotu najmlađi sudionik imao četrnaest godina, a najstariji će još malo iza sebe imati proživljenih pola stoljeća.
Na kraju je u muškoj konkurenciji prvo mjesto osvojio Splićanin Luka Ivela, drugo Ivane Pevec iz Zagreba i treće Duje Milčić iz Splita. Najbolje plasirani Zadranin bio je Luka Milardović koji je završio na sedmom mjestu. U ženskoj konkurenciji prvo mjesto osvojila je Inga Patarčić iz Zagreba, drugo Jasna Božić iz Rijeke, a treće Ivana Kuštek iz Zagreba. Najbolje plasirana domaća penjačica bila je osma Vesna Dukić.
– U boulderu se ne koristi nikakva oprema, izuzev magnezija i penjačica. Ispod boulder detalja, koji je visine do četiri metra, ima zaštitna strunjača za siguran pad. Sve to od penjača traži atletsku građu, za razliku od sportskih penjača koji, ipak moraju paziti na težinu, kaže Šime Jukić, predsjednik penjačke sekcije PD Paklenica.
U penjačkoj sekciji PD Paklenica rade na popularizaciji ovog sporta, kao i sportskog penjanja i alpinizma. U skladu s tim organiziraju se natjecanja ovog tipa kao i škole penjanja.