Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Puntamika odisala svečanošću i radošću

27.11.2011. 23:00
Puntamika odisala svečanošću i radošću


Dragi sine, ti si moja velika životna radost i veliki Božji dar. Želim ti da budeš dobar svećenik i dobar benediktinac, propovijedajući i živeći sveto evanđelje. Moje misli, a posebno moje molitve bit će uvijek s tobom, rekla je majka Zdenka uz blagoslov


“U Kristu je sva punina”, geslo je Mlade mise koju je na prvu nedjelju Došašća u crkvi Bezgrešnog začeća BDM u Zadru na Puntamici predvodio benediktinac Jeronim Adam Marin OSB, prior benediktinskog samostana na Ćokovcu, u zajedništu s dvanaestoricom svećenika.
– Danas naša Puntamika odiše svečanošću i radošću, jer Božja ponuda da mu budemo suradnici u izgradnji ovog svijeta velika je i s njom smo počašćeni. Hvala tebi dragi Adame zato što ti nešto značimo, zato što ti je stalo do nas, što nam želiš pomoći, što si nas obradovao, što ćeš nas utješiti. Zatim hvala našim župnicima – don Srećku, don Šimi, don Emilu, našim poglavarima Crkve, našim časnim sestrama. Oni su pastiri župe koji poučavaju da je živa Crkva znak Božje prisutnosti među ljudima, rekla je župljanka Bruna Supičić, zahvalivši se pastirima Crkve koji su ponikli iz Puntamike – Ivanu Rončeviću, Tomislavu Dubinku te časnoj sestri Marini Mičić.
– Ova Mlada misa koju slavim zajedno s vama je pod geslom “U Kristu je sva punina”. Te nas riječi podsjećaju da svakog dana mislimo na Gospodinov dolazak, kazao je o. Jeronim Adam Marin na početku euharistijskog slavlja.  
Don Srećko Frka Petešić u svojoj je propovijedi istaknuo da je svećenik, čovjek od ljudi uzet, za ljude se postavlja u odnosu prema Bogu da prinosi molitve i žrtve za grijehe naroda i da ih može razumjeti u njihovim slabostima i pitanjima, jer je i sam podvrgnut slabostima.
– Bog poziva, a čovjek se odupire, strah ga je… Izaija kaže: “Ja sam čovjek nečistih usana, kako ću ja izvršiti poslanje?” Jeremija osjeća da ga Bog zove od početka, ali boji se, u strahu je. I apostoli se često pitaju što, kako i na koji način? Pitamo se i mi koji smo svećenici, sigurno više puta. Vjerujem da se i naš Adam puno puta zapitao: “Bože, zar si mene pozvao? Tvoje usne izrekle su moje ime! A mene je strah, strah me, kako izvršiti poslanje, kako ispuniti zadaću, kako biti u svom narodu, da ga vodim tebi? Strah me, možda je i naš Adam to više puta rekao, pogotovo što je bio krenuo drugim putem, putem drugog studija. Pitao se kada je osjetio poziv: “Zašto baš mene? Kako ću ja to?” Čovjek se može odazvati na Božji poziv samo ako povjeruje Kristovim riječima: “Ne boj se! Ja sam s tobom!” Kad čovjek povjeruje da je Bog s njime, tada onaj veliki strah nestaje, ostaje strah od odgovornosti. Ali znam, Bog je sa mnom, ja sam slab, ali on je jak, s njime sve mogu, istaknuo je don Srećko.
– Dragi Adame, čestitam što si se odazvao pozivu. Nemoj se bojati, budi uvijek istinski navjestitelj, pravi posvetitelj i razboriti voditelj, poručio je mladomisniku don Srećko Frka-Petešić.


Roditeljski blagoslov na kućnom pragu




Jeronim Adam Marin je rođen 12. srpnja 1975. godine, za svećenika je zaređen na svetkovinu Krista Kralja u katedrali Sv. Stošije u Zadru, u nedjelju 20. studenoga ove godine. Roditelji mladomisnika su Pino i Zdenka Marin, a sestre Žana, Lori i Tina. Ovaj veliki događaj, dar župnoj zajednici, Crkvi i narodu započeo je svečanom procesijom od blagdanski ukrašene obiteljske kuće mladog svećenika. Mladomisnik je na kućnom pragu primio blagoslov roditelja Pina i Zdenke koji su uputili prigodne riječi. Na početku se okupljenoj rodbini, prijateljima i župljanima obratio župnik don Emil Bilaver.  
– Pred nama je trenutak koji je ostao još jedino u crkvi, a to bi trebalo biti prigodom svakoga vjenčanja i odlaska djeteta iz kuće, da roditelji dadu blagoslov svome sinu ili svojoj kćeri, rekao je don Emil zahvalivši roditeljima o. Jeronima Adama što su ga rodili, odgojili i dali na raspolaganje Crkvi, kazao je župnik Puntamike.
– Dragi sine, ti si moja velika životna radost i veliki Božji dar. Želim ti da budeš dobar svećenik i dobar benediktinac, propovijedajući i živeći sveto evanđelje. Moje misli, a posebno moje molitve bit će uvijek s tobom, rekla je majka Zdenka uz blagoslov.