Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Legalizaciju u Posedarju pogurat će drastično smanjenje komunalnog doprinosa

Autor: Velimir Brkić

27.11.2012. 23:00
Legalizaciju u Posedarju pogurat će drastično smanjenje komunalnog doprinosa

Foto: Velimir BRKIĆ



Kako prosječna nelegalizirana obiteljska kuća ima od 400 do 450 metara kubičnih, komunalni doprinos je oko tri tisuće kuna. Znam da je kriza, ali za ovako mali iznos se isplati dignuti i kredit, rekao je načelnik Ivica Juričević


Komunalni doprinos u Općini Posedarje drastično je smanjena, odsad je jedan od najmanjih, ako ne i najmanji u Republici Hrvatskoj. Općinski žitelji će plaćati tek 10 kuna po metru kubičnom stambenog, poslovnog i ostalih prostora, dok će vikendaši plaćati 30 kuna po metru kubičnom. Plaćanje odjedanput znači i 30 posto popusta, odnosno 7 kuna za mještane i 21 kunu za vikendaše.
Odluka je to vijećnika na jučerašnjoj trećoj po redu sjednici novog saziva posedarskog Općinskog vijeća. Za ovakvu odluku bilo je devet vijećnika, dok su suzdržani bili nezavisni vijećnik Zoran Nekić i Božidar Nekić (HNS). Predsjedao je Niko Zekić (HDZ), nedostajali su Ivica Šalina (HDZ) i Roko Brala (HNS).
– Ovo je odluka koja će se zasad primjenjivati iduću godinu dana kako bi u ovoj krizi i recesiji omogućili svim žiteljima i vikendašima legalizaciju svojih objekata po najnižem mogućem komunalnom doprinosu, rekao je načelnik Ivica Juričević.
– Kako prosječna nelegalizirana obiteljska kuća ima od 400 do 450 metara kubičnih, komunalni doprinos je oko tri tisuće kuna. Znam da je kriza, ali za ovako mali iznos se isplati dignuti i kredit, mišljenja je načelnik dodajući kako prije izdavanja rješenja o komunalnom doprinosu treba potpisati pismenu izjavu želi li plaćati jednokratno uz popust od 30 posto ili obročno bez popusta na 12 mjeseci.
Dosad je komunalni doprinos za Posedarje i Vinjerac iznosio 100 kuna po metru kubičnom, a u Ždrilu, Slivnici, Grguricama Islamu Latinskom i Podgradini 60 kuna. Odsad je komunalni doprinos za sva općinska mjesta jedinstven, za obiteljske, poslovne i gospodarske objekte.
– Osoba koja dokaže da je u bilo kojem razdoblju svog života boravila u općini Posedarje u neprekidnom trajanju od barem deset godina ima pravo na komunalni doprinos od 10 kuna plus 30 posto manje ako odjedanput plaća, objašnjavali su načelnik Juričević i općinska pravnica Zrinka Bolić.
Po prošlogodišnjem popisu stanovništva Općina Posedarje ima 3.613 stanovnika i 2.532 objekta, a od toga je 90 posto nelegalizirano. Od toga su 1.364 kuće za stalno stanovanje, 1.168 vikend kuća i 49 poslovnih objekata.
– Uz ovo znatno pojeftinjenje želja nam je potaknuti općinske žitelje i pojednostavniti katastarsku izmjeru i legalizaciju. Naime, zasad se radi o katastarskoj izmjeri na površini 3.809 hektara koja obuhvaća područje Posedarja, Podgradine i Ždrila, a dogodine bi se trebala započeti i u k.o. Slivnica. Vlasnici nekretnina će na ovaj način svoje vlasništvo urediti na znatno jeftiniji i lakši način nego da sami idu u postupak dokazivanja vlasništva, navodi Juričević.
Zoran Nekić je ustvrdio da nije u redu da svi plaćaju isti iznos komunalnog doprinosa te se zajedno s Markom Bralom (HNS) zapitao gdje su tu branitelji.
– Ovo je prijedlog Kluba vijećnika HDZ-a i u njemu su sukladno Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. Članovi obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja kao i civilne žrtve i članovi njihovih obitelji oslobođeni su plaćanja komunalnog doprinosa, objašnjeno je.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU