Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Mali Trogir bio je jedan od centara renesanse

Autor: Ante Rogić

27.11.2012. 23:00
Mali Trogir bio je jedan od centara renesanse

Foto: Zvonko KUCELIN



“Nikola Ivanov Firentinac i trogirska renovatio urbis” naslov je knige Radoslava Bužančića, predstavljene jučer u Gradskoj loži. Iako, pravog predstavljanja nije ni bilo. Najavljeni govornik dr. sc. Pavuša Vežić nije se pojavio, a da nam nitko nije ni kazao zašto. A onda se ni predstavljanje nije održalo kako to uobičajeno biva, već nam je autor kazao nešto više o knjizi.
– Knjiga je posvećena jednom urbanističkom zahvatu 15. stoljeća koji je proveden u maloj dalmatinskoj sredini humanističkoj koja je u tom trenutku brojala možda tek pet tisuća ljudi. Taj zahvat je, s druge strane, silno zanimljiv jer je napravljen na teoretskoj sredini velikih arhitektonsko urbanističkih traktata rane renesanse i možemo ga smatrati jednim od četiri najeminentnije urbanističke realizacije na svijetu. Dakle, uz bok onog čuvenog Roselinijevog zahvata na Borgu u samom Rimu, današnji Trg Sv. Petra koji je prerađen puno puta kasnije, istaknuo je autor.
No, kako je moguće da jedan Trogir 15. stoljeća dođe do tako visokih rezultata koji ga svrstavaju uz bok najvećim centrima svjetske renesanse?
– Pa jednostavno, tako što Trogir 15. stoljeća nije sredina ni provincijalna, ni periferna kako se često u našoj povijesti umjetnosti zna govoriti. Radi se o centrima koji na neki način komuniciraju s drugim središtima renesanse diljem Jadrana, istaknuo je Bužančić. Napomenuo je kako je knjiga, iako stručna, namijenjena širokoj čitalačkoj publici.