Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Nakon 19 godina Pažani na sudu zbog premlaćivanja nasmrt Jose Nekića

Autor: Suzana Bandić

27.11.2012. 23:00
Nakon 19 godina Pažani na sudu zbog premlaćivanja nasmrt Jose Nekića

Foto: Filip BRALA



Ante Sabalić, Domagoj Vičević, Mate Crljenko i Romeo Baraba optuženi su da su prije 19 godina nasmrt pretukli Josu Nekića. Riječ je o ponovljenom postupku nakon što je još 2005. godine Županijski sud u Zadru ukinuo nepravomoćnu osuđujuću presudu koju je donijela sutkinja Dijana Grancarić


Četvorica Pažana koje se tereti da su do smrti pretukli Josu Nekića još davne 1993. godine jučer su ponovno sjela na optuženičku klupu Općinskog suda u Zadru.
Devetnaest godina nakon događaja i sedam od nepravomoćne osuđujuće presude koju je 2005. donijela sutkinja Dijana Grancarić, a Županijski je sud ukinuo i vratio na ponovno suđenje, čitana je optužnica Vojnog suda kojom su za nanošenje teških ozljeda sa smrtnom posljedicom optuženi Ante Sabalić (61) zvani Menego, nezaposleni ugostitelj s Paga, Domagoj Vičević (41), profesor tjelesne kulture, a sada umirovljeni časnik HV-a, Mate Crljenko (43), te Romeo Baraba (48), sezonski radnik koji sada živi u Puli.
Prema navodima optužbe spomenuta četvorica su se 19. prosinca 1993. godine na Pagu, u disku “Menego”, u ranim jutarnjim satima verbalno sukobila s Nekićem, nakon čega je prvooptuženi Sabalić donio ručnu bombu i udarao ga njome po glavi. Nekić je tada pao na pod, a ostala trojica su ga nogama i šakama udarala po glavi i tijelu, te je zbog supturalnog hematoma mladić sutradan umro u Općoj bolnici u Zadru.
Sva četvorica optuženih nakon što su predsjedniku Sudskog vijeća Željku Đerđu iznijela promjene koje su u posljednjih sedam godina nastale vezano uz njihove osobne podatke, izjavili su kako se ne osjećaju krivima te da će svoje obrane iznositi na kraju dokaznog postupka.
– Ne sjećam se. Davno je to bilo. To je kao da me pitate tko me porodio… – riječi su kojima su jedan po jedan, svih šest jučerašnjih svjedoka, odgovarali na upite o detaljima vezanim za ovaj nemili događaj. Tek nešto više ispričao je Miljenko Crnjak, prijatelj pokojnog Nekića koji je kobne večeri s njim i Zdravkom Miočićem došao u disko bar “Menego”.   
– Ja sam u dva navrata već iskazivao i ostajem kod onog što sam rekao u istrazi i kasnije na glavnoj raspravi. Sada se, nakon tolikih godina, detalja više ne sjećam. Ono čega se sjećam je da su pokojnog Nekića tukli najprije kod šanka. Muška osoba gurala mu je bombu u usta, a kasnije sam saznao da je to Sabalić. I mene su tukli, a kad smo izišli vani, nastavili su. Nekić je ležao na podu, a oko njega stajalo je desetak mladića koji su se zalijetali i udarali ga nogama, najviše u glavu. Povikao sam da je on invalid, da ga ostave i nek mene ubiju radije nego njega – ispričao je ponovno jučer u sudnici Crnjak napominjući kako te muškarce koji su tukli Nekića nije dobro vidio jer je i sam bio napadnut te da ih ne bi mogao ni identificirati.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU