Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja

Autor: Valentina Mlađen

27.11.2012. 23:00
Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja

Foto: Vedran SITNICA



Cilj akcije je unaprjeđenje i očuvanje mentalnog zdravlja te rano otkrivanje, liječenje i rehabilitacija psihičkih poremećaja kod djece, adolescenata i odraslih, rekla je Stela Klepac Erstić, liječnica spec. epidemiolog i voditeljica Službe


U Trgovačkom centru Supernova u povodu promocije mentalnog zdravlja i Mjeseca borbe protiv ovisnosti u Zadarskoj županiji, koji se obilježava od 15. studenog do 15. prosinca, postavljen je štand s kolom sreće, edukativnim materijalima i darovima za građane Zadra.
Građane su o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja, njegovu značenju i vrijednosti obavještavali djelatnici Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Zadar.
– Promotivnim aktivnostima cilj nam je potaknuti svijest u ljudima o vrijednosti mentalnog zdravlja i njegovom značenju kao takvom jer bez njega nema zdravlja uopće. Cilj akcije je unaprjeđenje i očuvanje mentalnog zdravlja te rano otkrivanje, liječenje i rehabilitacija psihičkih poremećaja kod djece, adolescenata i odraslih, rekla je Stela Klepac Erstić, liječnica spec. epidemiolog i voditeljica Službe. Klepac Erstić istaknula je kako je dobro mentalno zdravlje ujedno i način prevencije ovisnosti, osobito kod djece i adolescenata kod kojih su ovisnosti često povezane s poremećajima u ponašanju.
U sklopu promocije u Supernovoj dijelile su se edukativne brošure, ali i prigodne nagrade koje su građani mogli osvojiti okrećući kolo sreće. Nagrade su osmišljene tako da promiču zdrav način života, kao što je zdrava hrana, kretanje na svježem zraku, odmaranje, druženje i slično.
U sklopu prevencije ovisnosti i očuvanja mentalnog zdravlja tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti organizirat će se i niz predavanja po školama, u Učeničkom domu te Domu za odgoj djece i mladeži, kao i zatvoru, a u sklopu Službe djeluje i savjetovalište u zgradi Zavoda za javno zdravstvo na prvom katu u koje se građani mogu javiti na razgovor i u kojem mogu dobiti sve informacije vezane uz ovu temu.