Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadarski Glembajevi probili led

27.11.2013. 23:00
Zadarski Glembajevi probili led


Pretpremijera je održana pred punim kazalištem učenika srednjih škola. Sud publike i kritike uslijedit će nakon večerašnje premijere


Predstava “Gospoda Glembajevi” u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Zadar i režiji Vinka Radovčića sinoć je pretpremijerno odigrana u prepunom kazalištu pred učenicima zadarskih srednjih škola. Predstava koja se priprema posljednjih nekoliko mjeseci najveća je samostalna produkcija HNK Zadar, a kako će ju kazališna publika prihvatiti bit će poznato nakon večerašnje premijere koja je zakazana u HNK-u u 20 sati.
U prvim zadarskim Glembajevima igraju uglavnom Zadrani, uz dva gostovanja. Tako uz goste Roberta Ugrinu (Ignjat Glembay) i Samira Vujčića igraju Jasna Ančić (barunica Castelli), Žana Bumber (Angelika), Vinko Radovčić (Leone), Juraj Aras, Mimi Zadarski, Zlatko Košta, Jakov Goić, Renato Pizek, Roko Brkić i Ivan Genda. Predstava se svojom tematikom, još jednom dokazujući Krležinu svevremenost, uklapa u današnje stanje društva u kojem, kako je tijekom konferencije za novinare nedavno istaknuo redatelj Radovčić Glembajevi “niču kao gljive poslije kiše” te se “Glembajevi 21. stoljeća mole u Remetincu”.
Zanimljivo je da su uz predstavu maturanti Škole primijenjene umjetnosti i dizajna izradili prikladnu instalaciju u obliku ogledala na stalku na kojem je ispisana rečenica “U Glembajevima ja sam sebe gledam kao u ogledalu!”, a instalacija je zamišljena kao prilika posjetiteljima da pogledaju u oči glembajevštini u sebi.