Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Na zadarskom groblju iskopani ostaci 18 osoba stradalih nakon Oluje

27.11.2016. 23:00
Na zadarskom groblju iskopani ostaci 18 osoba stradalih nakon Oluje


Protekli tjedan, od ponedjeljka do srijede, na Gradskom groblju Zadra u tajnosti je provedena ekshumacija osoba srpske nacionalnosti koje su nakon Oluje pokopane na groblju u Zadru. Riječ je o nastavku ekshumacije započete još 2013. godine na temelju međudržavnog sporazuma koji regulira pitanje sudbina zatočenih i nestalih osoba.
Hrvatska javnost o tome nije bila obaviješten, a informacije o ekshumaciji s novinarima nije htio podijeliti niti prvi čovjek uprave za zatočene i nestale Stjepan Sučić, koji je vodio ekshumaciju. Ipak, doznajemo da je ekshumirano 18 posmrtnih ostataka starijih osoba koje su nakon Oluje ostale na zadarskom području. Ekshumaciji su nazočili i predstavnici Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije na čelu s Božidarom Popovim. Stručnu pomoć i asistenciju pružili su im predstavnici sudskih vlasti, policije i Ministarstva branitelja koje je predvodio nasljednik Ivana Grujića, Stjepan Sučić. U komisiji su bili i srpski liječnici sudske medicine.
No u nedostatku detaljnijih informacija s hrvatske strane, srpski mediji su prenijeli vijest kako je riječ o ekshumaciji posmrtnih ostataka žrtava srpske nacionalnosti koje nisu umrle, nego stradale u akciji hrvatske vojske i policije “Oluja”. Pri tom su uzeti uzorci DNK koji će se usporediti s uzorcima članova obitelji kako bi preminuli bili dostojno pokopani.
Ekshumaciju iz 2013. godine na Gradskom groblju u Zadru vodio je pukovnik Ivan Grujić, tadašnji predstojnik Vladina ureda za zatočene i nestale. On je tom prilikom rekao da na Gradskom groblju u Zadru imaju evidentirana 44 posmrtna ostatka, ali postoji mogućnost da ih je i više. Žrtve su asanirane sa šireg zadarskog područja i ukopane su još 1995. godine, a riječ je o pripadnicima oružanih formacija, ali dijelom i o civilima, rekao je Grujić tom prilikom.