Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

DJECA DJECI: U “Kutiju dobrote” spakirali stotinu darova

28.11.2017. 11:19
DJECA DJECI: U “Kutiju dobrote” spakirali stotinu darova


 Djeca iz Dječjeg vrtića Zvončić iz Poličnika i područnog vrtića Briševo-Murvica sudjelovali su u humanitarnoj akciji "Kutija dobrote". Akcija je namijenjena za pomoć zadarskoj socijalnoj samoposluzi, za djecu koja došašće i Božić neće moći proslaviti kao i svi ostali.


Najljepša poruka
– U suradnji s roditeljima skupili smo oko sto darova za djecu korisnika socijalne samoposluge, koje smo zajedno s vrtićkom djecom odnijeli u Zadar, kazala je Andrijana Lončar Surić, pedagoginja u DV Zvončić.
Socijalna samoposluga se nalazi u bivšoj vojarni na adresi Franje Tuđmana 24, odmah uz Pučku kuhinju, u blizini prenoćišta za zadarske beskućnike i upravne zgrade Caritasa Zadarske nadbiskupije, pod čijem je okriljem i socijalna samoposluga.
– Cilj je bio prikupiti igračke i slatkiše, koje bi djeca i roditelji zapakirali u prigodne darove, kako bi i oni roditelji slabijeg imovinskog statusa imali mogućnost da svojoj djeci rane i predškolske dobi stave nešto pod jastuk za sv. Lucu, u čizmicu za sv. Nikolu ili pod bor za Božić, rekla je Lončar Surić.
Vrhom napunjene "Kutije dobrote" u autobusima s oko 70 djece prevezene su do Caritasa Zadarske nadbiskupije gdje ih je dočekao don Ivica Jurišić, ravnatelj, i Ana Škifić, tajnica.
Vidno iznenađeni domaćini su priznali kako se nisu nadali niti očekivali toliki broj poklona i vesele djece koja su jedva stala u kadar da bi se ovjekovječio taj lijepi prizor.
– Neka ovo potakne u nama onaj prekrasni osjećaj sreće i zadovoljstva kad smo u mogućnosti darivati druge, a osobito je vrijedna i najljepša poruka svima nama kada tom darivanju naučimo i naše najmlađe, poručila je Škifić.
Brojne obitelji i njihova djeca obradovat će se u prosincu zavaljujući dobroj djeci vrtića Zvončić i njihovim roditeljima.


Mali – veliki darovi
– Velika hvala svima koji su djeci omogućili sretno došašće i sretan Božić, poručila je Marijana Barić, ravnateljica DV Zvončić, dodavši kako je zajedno s vrtićkom djecom i roditeljima u humanitarnoj akciji "Kutija dobrote" sudjelovalo i 15 djelatnika vrtića.
Osim ravnateljice Barić i pedagoginje Surić u akciji su sudjelovale i tete-odgojiteljice Mirjana Marinović, Meri Kevrić, Tanja Proroković, Marijana Huljev, Sendi Šušić, Marijana Brkić, Ivana Knežević, Jadranka Pajić, Irena Vrđuka i Antonia Kovačević te tehničko osoblje, Alenka Knežević Barić, Tatjana Starčević Žilić. Dijana Barić i Jadranka Vrlika.
– Prije desetak dana pozvali smo roditelje da zajedno sa svojom djecom naprave mali poklon u koji mogu staviti neku igračku, slikovnicu ili poklon paket sa slatkišima, bojice, flomastere te ostale slične stvari koje uveseljavaju naše najmlađe, objašnjava Barić.
Vrijeme Božića je vrijeme darivanja. To je vrijeme u kojem se mnogi sjete onih kojima je neophodna pomoć. Radišne tete iz Dječjeg vrtića Zvončić i radosna djeca iz Poličnika, Murvice, Briševa i drugih naselja svake godine u predbožićno vrijeme organiziraju humanitarnu akciju za djecu iz Hrvatske ili iz Afrike.




U centru za podvodnu arheologiju
– I ove godine su naša djeca i njihovi roditelji pokazali veliko srce, ponosno će Barić.
Nakon socijalne samoposluge mališani su se sa svojim tetama-odgojiteljicama uputili u jednu dugu šetnju Zadrom, od početka do kraja Poluotoka.
– Uz predblagdansko raspoloženje koje nas je pratilo iz šarenih izloga našega najljepšeg grada, u najdužoj koloni vesele djece prošli smo najpoznatije lokacije, Kalelargu, Poljanu Ivana Pavla II. na Forumu, zadarsku rivu, Morske orgulje i Pozdrav Suncu, nabraja pedagoginja Andrijana.
Osim toga, posjetili su još jedno neobično i nadasve zanimljivo mjesto.
– U Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju, dočekali su nas pravi ronioci i konzervatori koji su nas upoznali sa svojim zanatom, opremom i u svojoj galeriji pokazali mnoštvo zanimljivih predmeta pronađenih u morskim i riječnim dubinama, priča Lončar Surić.