Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Crnjaku suđenje početkom sljedeće godine

Autor: Suzana Bandić

27.12.2009. 23:00
Crnjaku suđenje početkom sljedeće godine

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Nakon deset mjeseci otkako je zadarski pomorac Joso Crnjak u poljskom zatvoru pritvoren zbog sumnje na krijumčarenje 32 kilograma kokaina iz Južne Amerike, poljsko je tužiteljstvo protiv njega podiglo optužnicu, produljilo mu pritvor, a suđenje se očekuje početkom 2010. godine


Josi Crnjaku (43), koji se još od veljače ove godine nalazi u pritvoru varšavskog zatvora zbog krijumčarenja 32 kilograma kokaina i četvrti je put produljen pritvor, a poljsko je državno odvjetništvo prošli tjedan protiv njega podiglo optužni prijedlog pa se uskoro očekuje i početak suđenja, doznajemo iz Ministarstva vanjskih poslova.
Zadarskom pomorcu, inače iz Podgradine kraj Zadra, stavlja se na teret da je u svojoj brodskoj kabini u poljsku luku Gdanjsk iz Južne Amerike dopremio 32 kilograma kokaina, koje je potom predao Milanu Kosoviću, srpskom državljaninu s hrvatskom putovnicom.
Poljskom je tužiteljstvu trebalo punih deset mjeseci da protiv Crnjaka i Kosovića sastavi optužnicu, a nakon tri tromjesečna pritvora, određen im je i četvrti, šestomjesečni, koji istječe 30. lipnja 2010. godine.
Slijedom našeg upita u svezi statusa hrvatskog pomorca zatočenog u poljskom zatvoru iz Ministarstva vanjskih poslova izvjestili su nas da su kontaktirali nadležni sud u Gdanjsku koji ih je potom informirao o produljenju Crnjakova pritvora sve do kraja lipnja iduće godine.
– Također su nas obavijestili i o podizanju optužnog prijedloga protiv gospodina Crnjaka temeljem kojega se uskoro očekuje i zakazivanje ročišta u navedenom predmetu – kratko su komentirali iz ureda glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova napominjući kako od suda u Gdanjsku uskoro očekuju informacije o zakazivanju datuma ročišta, a samim time i više detalja o postupku protiv našeg pomorca, odnosno kvalifikaciji djela za koje ga se tereti i kazni koja je za to djelo predviđena prema poljskom kaznenom zakonu. 
Poljski su policajci, podsjećamo, Crnjaka otkrili tijekom velike akcije kojoj je cilj bio presjeći međunarodni lanac transporta droge iz Južne Amerike u Europu. Njihova policija i carina temeljito su pretražili brod dva mjeseca prije uhićenja kad je on uplovljavao u luku, ali tada nisu otkrili ništa sporno. Tijekom dva mjeseca, koliko se brod nalazio u tamošnjem doku, policajci su nadzirali mornare i njihove kontakte na kopnu pa tako i Crnjaka i to od trenutka kada je napustio brod pa sve do sastanka s Kosovićem kad mu je “impozantnu” količinu kokaina spremio u prtljažnik njegovog BMW-a i potom se razišao s njim. Samo nekoliko metara dalje zaustavili su Kosovića i oduzeli mu drogu. Nedugo potom, došli su na brod i uhitili Crnjaka s obrazloženjem da su njegovi otisci prstiju pronađeni na paketićima kokaina, a nakon saslušanja kod istražnog suca, određen mu je prvi tromjesečni pritvor. Kako je policija nadzirući njegovo kretanje primopredaju kokaina fotografirala, Crnjak je, navodno, suočen s fotografijama odmah sve priznao. Međutim, policajcima je rekao kako droga nije njegova, već da ju je bio prisiljen preuzeti od izvjesnog Dundovića iz Radovina te ju dopremiti u neku europsku luku. Osim toga, tvrdio je kako nije znao što se zapravo nalazi u tim paketima, već ih je samo po dogovoru dopremio i isporučio.
Joso Crnjak do ovog uhićenja nije imao problema sa zakonom niti s narkoticima. Živio je u obiteljskoj kući u Podgradini nedaleko od Zadra s ocem i majkom. Na brod »Samutra« iz flote argentinskog brodara »Maruba« ukrcao se u listopadu prošle godine preko austrijske agencije »Alpex« iz Klagenfurta, koju je pronašao preko interneta, nakon što je duže vrijeme bio nezaposlen i u potrazi za bilo kakvim poslom. Njegova obitelj i sumještani uvjereni su kako mu je sve podmetnuto te se boje se za njegovu sudbinu jer je u stranoj državi i bez novca za odvjetnike.