Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Američko priznanje prof. dr. Željki Matulina

27.12.2010. 23:00
Američko priznanje prof. dr. Željki Matulina


Sveučilišna profesorica Željka Matulina dobila je plaketu za značajna postignuća u području visokoškolske edukacije od uglednoga američkog izdavača Marquis Who is Who. Povod za dobivanje ovoga priznanja je uvrštavanje njene biografije u američki biografski leksikon „Who is Who in the World” („Tko je tko u svijetu”) za 2010. godinu među 6.000 biografija najeminentnijih živućih osoba svijeta.
Na plaketi stoji sljedeći tekst: „The Marquis Who is Who Publications Board certifies that Željka Matulina is a subject of biographical record in Who is Who in the World Twenty-Seventh Edition 2010 inclusion in which is limited to those individuals who have demonstrated outstanding achievement in their own fields of endeavor and who have, thereby, contributed significantly to the betterment of contemporary society. Fred M. Marks, Editor-in-Chief.”
(U prijevodu: „Izdavački odbor Marquis Who is Who potvrđuje da je Željka Matulina predmet biografskoga zapisa u dvadesetsedmome izdanju leksikona Who is Who in the World za 2010. god. U ovaj biografski leksikon uvršteni su samo oni pojedinci koji su pokazali izvanredan uspjeh u svome području rada i koji su na taj način značajno doprinijeli napretku suvremenoga društva. Fred Marks, glavni urednik.”)
„Who is Who in the World” najveća je i najpoznatija svjetska antologija biografskih podataka najzaslužnijih živućih osoba koje su se istakle na svojim stručnim područjima, u znanosti, umjetnosti, politici, glazbi, sportu itd. Leksikon je počeo izlaziti 1898. god. a do sada je objavljeno 27 izdanja. Osim navedenoga leksikona uredništvo Marquis Who is Who objavljuje i druge biografske leksikone poput Who is Who in America, Who is Who in the East, Who is Who in the West, Who is Who in Europe, Who is Who in America, Who is Who in American Law, Who is Who in American Education, Who is Who of American Women itd., pa se Marquis Who is Who s pravom ubraja u najuglednije izdavače biografskih leksikona u svijetu. Autentičnost i vrijednost publikacije „Who is Who in the World” mogu posvjedočiti svi knjižničari u svijetu, budući da se ta publikacija distribuira u biblioteke diljem svijeta.
U biografski zapis o prof. dr. Matulini uvedeni su osnovni podaci iz njena života, iz njene znanstveno-istraživačke i nastavničke djelatnosti, akademski stupnjevi koje je postigla, njen rad u stručnim i znanstvenim društvima te njena međunarodna aktivnost, koja ju je učinila poznatom i priznatom izvan granica Hrvatske (međunarodni projekti i sudjelovanja na inozemnim znanstvenim skupovima).
Zanimalo nas je po kojim se kriterijima odabiru osobe čije će se biografije uvrstiti u Leksikon. Doznali smo da o tome vodi računa Istraživački odbor Uredništva. Odbor proučava međunarodne reference osoba koje se ističu u svojim područjima rada, znanstvene časopise, novine i ostale medije, kako bi se pronašlo najuspješnije ljude iz raznih područja ljudske djelatnosti. Uredništvo, osim toga, pregledava i istražuje članstva u prestižnim profesionalnim udrugama. Osnovni kriteriji izbora osoba i uvrštavanja biografija u ovaj leksikon su izvrsnost pojedinca i njegova dostignuća u najužoj struci te njegova međunarodna aktivnost. Daljnji kriteriji selekcije su: 1. da osoba ima vodeći položaj u važnoj stručnoj ili društvenoj organizaciji, 2. da je postigla maksimalni stupanj obrazovanja, 3. da se ističe u kreativnome radu (pisanje, glazba, televizija, film i sl.), 4. da ima veliko iskustvo u javnim nastupima ili u objavljivanju svojih govora odn. izlaganja i 5. da je u znatnoj mjeri doprinijela društvenoj zajednici.
Ovo je američko priznanje profesorici Matulina upućeno upravo u godini kada ona obilježava 40. obljetnicu svoga rada na Sveučilištu. Od početka svoje sveučilišne karijere (1970) prof. dr. Matulina aktivno je uključena u obrazovanje brojnih generacija studenata germanistike i mentorica je studentima dodiplomskoga, postdiplomskoga i doktorskoga studija. Potpomaže stručno i znanstveno osposobljavanje mladih kadrova na matičnome Odjelu za germanistiku Sveučilišta u Zadru kao i na germanističkim odjelima drugih fakulteta u zemlji i inozemstvu (Rijeka, Bihać, Mostar, Sarajevo, Ljubljana). Bila je istraživač i gostujući predavač na sveučilištima u Sloveniji, Austriji i Njemačkoj, Finskoj, Danskoj i Švicarskoj te je sudjelovala ili bila voditeljicom na nekoliko međunarodnih projekata iz kontrastivne gramatike, leksikologije i frazeologije njemačkoga i hrvatskoga jezika. U središtu njenih znanstvenih interesa su kontrastivna frazeologija i paremiologija. Objavila je dva sveučilišna udžbenika i autorica je stotinjak znanstvenih i stručnih radova tematski vezanih za njemački jezik, a najveći dio je objavljen u uglednim inozemnim časopisima i publikacijama.