Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Kraj nezakonitom ribolovu i nedopuštenom glisiranju

27.12.2010. 23:00
Kraj nezakonitom ribolovu i nedopuštenom glisiranju


Nakon tri navigacijske vožnje zapovjednik najnovijeg broda u vlasništvu zadarske Pomorske policije Emil Bačić kazao je kako je prezadovoljan njegovim maritimnim karakteristikama. Brod će se do ljeta koristiti u Podvelebitskom kanalu za sve policijske poslove


Zadarska Pomorska policija od danas je bogatija za još jedan brzi brod namijenjen plovidbi unutarnjim morskim vodama i teritorijalnim morem. Riječ je o još uvijek bezimenom motornom brodu SAS Vektor 950, proizvedenom u Zadru, kojeg su danas promotivnom vožnjom uz Istarsku obalu javnosti predstavili zapovjednik broda Emil Bačić, mornar Joso Fabijanić i Davor Škibola, načelnik Pomorske policije PU zadarske. Brod će, kako su istaknuli, svoje ime dobiti vrlo skoro, a odabrat će ga zapovjednici ostalih brodova po već ustaljenoj praksi.
– Ovaj osam metara dug brod opremljen s dva motora od po 230 kilowata marke Yanmar postiže brzinu i do 36 čvorova što znači da mu uz normalne vremenske uvjete treba oko 45 minuta da stigne iz Zadra do Silbe. No, za početak će se koristiti u Podvelebitskom kanalu na svim poslovima pomorske policije od hvatanja nezakonitih ribolovaca, do traganja i spašavanja – ponosno je istaknuo Škibola predstavljajući najmlađeg člana flote koji će do ljeta biti smješten u marini Šimuni na otoku Pagu. Potom će se, zbog svoje brzine i opremljenosti, angažirati na poslovima preventive, ali i kažnjavanja nautičara u nedozvoljenom glisiranju na području zadarskog arhipelaga.
– Brod ima fantastične performanse i svu potrebnu opremu, pa čak i više no što je potrebno. Osim popratnih generatora ima i pumpe za manje požare prilagođene i za korištenje morske vode – pohvalio se zapovjednik Bačić ističući kako je to izuzetno važno s obzirom da policija najčešće prva dolazi na mjesto pomorskih nesreća.
Ne krijući svoje oduševljenje Bačić je istaknuo kako mu je brod sve bolji što ga više upoznaje, a nakon svega tri probne vožnje kazao je kako je brod kao avion. Načelnik Škibola promociju ovog broda iskoristio je i za najavu proširenja flote za još dva nova broda koja bi trebala biti isporučena do kraja 2011. godine.