Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Međunarodni sveučilišni centar u Kuli S. Jankovića

27.12.2010. 23:00
Međunarodni sveučilišni centar u Kuli S. Jankovića


Projekt Međunarodnoga sveučilišnog centra s težištem na interkulturalizmu u Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom kao dio dugoročnoga javno-privatnog ulaganja Zagrebačkoga i Zadarskog sveučilišta te vlasnika Kule – potomaka književnika Vladana Desnice predstavljen je danas u Zagrebu.
O projektu su govorili rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš, rektor zadarskoga Sveučilišta Ante Uglešić i povjesničar Drago Roksandić, a uz predstavnike obitelji Desnica, predstavljanju je nazočio i potpredsjednik hrvatske Vlade Slobodan Uzelac.
Lokalitet oko Kule Stojana Jankovića naseljen je još od neolita, napomenuo je Uglešić dodavši kako je u rimskom razdoblju zbog svog položaja na tom području bila važna utvrda.
Istaknuo je kako je Kula tip obrambeno-ladanjske gradnje karakteristične za Ravne kotare, a obnovljena, idealno je mjesto za znanstvene aktivnosti. “Obitelj je objekt ustupila za istraživanje na određeno vrijeme (30 godina),” rekao je Uglešić.
Po Roksandićevim riječima projekt Međunarodnoga sveučilišnog centra ponikao je iz projekta Triplex Confinium, kojeg on vodi na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.
Smatra kako je manifestacija “Desničini susreti” do pokretanja projekta bila politička i kulturna alternativa tadašnjem ponašanju.
Kula Stojana Jankovića zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske, a cilj projekta je doprinijeti njezinoj dugoročnoj održivoj zaštiti i revitalizaciji njezina submediteranskog krajolika.
S težištem na interkulturalizmu projekt je realiziran 2005. kao autonomna sveučilišna inicijativa, a 2009. potpisan je sporazum Sveučilišta u Zagrebu s vlasnicima objekta.
“Desničini susreti” do sad su održani pet puta, a na predstavljanju Međunarodnog sveučilišnog centra danas su u Zagrebu predstavljena i tri naslova biblioteke “Desničini susreti”.