Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Špoljarić: Anka Olić me je dovela na rub egzistencije

27.12.2010. 23:00
Špoljarić: Anka Olić me je dovela na rub egzistencije


Građevinar Vladimir Špoljarić tvrdi kako mu je tvrtka blokirana te da je na rubu egzistencije stoga što nije uspio naplatiti radove na adaptaciji apartmana u Vlašićima na otoku Pagu. Vlasnica apartmana Anka Olić krivnju pak prebacuje na njega tvrdeći kako radovi nisu kvalitetno izvedeni, a niti dovršeni prema njihovom dogovoru


Vladimir Špoljarić, 51-godišnji vlasnik tvrtke Dori d.o.o., koja je zbog financijskih poteškoća trenutačno u mirovanju, božićne je blagdane dočekao u nedovršenoj garaži bez struje i vode, vrata i prozora u mjestu Privlaka kraj Zadra. Nikada, kaže, goreg Božića nije doživio, a za svoju tešku životnu situaciju velikim dijelom krivi Anku Olić, Zadranku s kojom je još 2004. godine započeo poslovnu suradnju.
Prema njegovoj priči, Olić mu je ustupila zemljišnu parcelu u Privlaci površine od 487 metara četvornih nakon čega se on Ugovorom o zajedničkom ulaganju i stjecanju vlasništva ovjerenim u javnobilježničkom uredu na toj parceli obvezao izgraditi građevinski objekt sa šest apartmana. Jedan od njih, veličine 30 metara četvornih, po sistemu “ključ u ruke”, nakon završetka radova trebao je ustupiti Olić. Tijekom gradnje usmeno su se dogovorili i o drugom poslu u mjestu Vlašići na otoku Pagu, također po sistemu “ključ u ruke”, gdje je on trebao njezinu obiteljsku kuću urediti u turističke svrhe. Po završetku radova Olić ga je trebala isplatiti, no ni do danas, tvrdi Špoljarić, ona to nije učinila, pa je stoga još 2007. godine angažirao odvjetnicu Dajanu Bjedov kako bi sudskim putem naplatio radove. Za izradu troškovnika angažirao je Damira Kneza, dipl. ing. građevine, prema čijoj specijalizaciji ukupan iznos svih troškova iznosi 521.536,95 kuna.
Tri godine čeka sudsko ročište
Iako je sudska parnica pokrenuta još u svibnju 2007. godine, uz nekoliko požurnica prvo je ročište zakazano tek prije desetak dana, a drugo krajem siječnja sljedeće godine, te ima sve naznake, kaže Špoljarić, kako će trajati još godinama. To mu, s obzirom da je, kako kaže “došao pred zid”, nikako ne ide u prilog pa je o svemu odlučio javno progovoriti.
– Anka Olić mi je dužna pola milijuna kuna za radove na adaptaciji njezine kuće u Vlašićima na Pagu. Sve radove sam obavio sukladno propisima struke i završio ih 23. ožujka 2006. godine, međutim, dugovanje ne mogu naplatiti, a s druge strane Porezna uprava od mene potražuje svoje. Nisam platio ni doprinose jer jednostavno nemam čime. Sve to je kulminiralo prošle godine kad mi je račun firme blokiran. Država potražuje svoje pa su mi ovrhom “sjeli” na automobil, jedino što još imam u vlasništvu. Više nisam mogao ni podstanarstvo plaćati pa sam spao na to da živim u nedovršenoj garaži u Privlaci – kaže Špoljarić dodajući kako posljednjih mjeseci samo zahvaljujući svojoj sestri koja živi i radi u inozemstvu nije gladan. Ona mu s vremena na vrijeme pošalje nešto novca, a u međuvremenu kako je upao u financijske probleme, kaže, izgubio je i većinu prijatelja.
– Imao sam puno prijatelja dok sam radio i zarađivao, a otkako sam upao u probleme, malo po malo, svi su me napustili – žali se Špoljarić koji je, kaže, dio prijatelja izgubio upravo zbog problema s Olićevom. Naime, dio materijala uloženog u njezinu kuću u Vlašićima platio je od novca zarađenog prodajom pet apartmana u Privlaci, no dio koji je uzeo na odgodu ni do danas nije platio jer nije dobio novac nakon završetka radova. Osim toga, kaže kako nije u najboljim odnosima ni s kupcima apartmana jer je građevinska dozvola koju mu je upravo Olićeva pomogla ishoditi, kasnije ukinuta. Stoga, ti su se kupci našli u situaciji da su u posjedu apartmana za koje se nakon ukidanja građevinske dozvole ne mogu ishoditi dozvole za priključenje na sustav električne energije, Vodovoda, komunalnog i slično.
Prebacivanje krivnje
Suprotno Špoljariću, Anka Olić, nekadašnja vlasnica kafića Štok na kraju zadarske Kalelarge, tvrdi kako je Špoljarić za sve nedaće sam kriv. Štoviše, kaže kako je to čovjek koji uništi sve što takne.
– Ja sam prepoštena žena. Imam svoj ponos i svoj ugled u ovom gradu u kojemu me puno ljudi poznaje, poštuje i cijeni. Da sam varalica kako me taj čovjek proziva, ne bi me tako bilo. On je jedan obični prevarant, a sve što je napravio je nekvalitetno i napola urađeno. Prodala sam jednu svoju nekretninu i uložila novac kako bi popravila to što mi je uništio. Apartman u Privlaci je zapravo za rušenje, a ne uporabu, a isto je i s apartmanima u Vlašićima – kaže Anka Olić naglašavajući kako je i ostalih pet vlasnika apartmana u Privlaci ogorčeno na Špoljarića. Prema njezinoj priči Špoljariću je građevinska dozvola ukinuta jer je izišao iz gabarita, odnosno previše se građevinom približio zemljišnoj parceli njezina rođaka, Mladenu Kurti. On mu je nudio otkup dijela čestice za iznos od pet tisuća eura, no Špoljarić, kaže, na to nije pristao. Zbog nastale situacije, međutim nitko od šest vlasnika apartmana nije ga tužio, a stoga što, kaže Olićeva, svi znaju da nema imovine i da od njega ništa neće dobiti.
– Njemu i njegovim radnicima koje je držao na crno za stanovanje sam ustupila apartman u prizemlju kuće u Vlašićima dok traju radovi, a kad su otišli vidjela sam da su mi provalili ormar s posuđem i posteljinom koje sam tamo pospremila i da su gotovo sve odnijeli – kaže Olićeva koja krađu nije prijavila policiji jer joj je, kaže, veća šteta bila na građevini zbog loše izvedenih radova. Prioritet joj je tada bio osposobiti kuću za prijem turista, a kako je Špoljarić u međuvremenu nju tužio zbog dugovanja koja ona njemu ne priznaje, sudu će predložiti niz svjedoka koji će podržati i potvrditi njezinu stranu priče.
Ovaj slučaj svoj bi nastavak mogao dobiti i u kaznenoj parnici na Općinskom sudu u Zadru jer je Špoljarić prijavu odlučio podnijeti i Općinskom državnom odvjetništvu.