Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Noć muzeja ponovno će napuniti muzeje

27.12.2011. 23:00
Noć muzeja ponovno će napuniti muzeje


Hrvatsko muzejsko društvo poziva sve muzeje na sudjelovanje u manifestaciji Noć muzeja 2012., u petak 27. siječnja 2012.


U posljednjem smo tjednu 2011. godine, vrijeme je ovo kada se u kulturi ne događa ništa i ponovno ništa. Slično nas očekuje i u prvoj polovici siječnja 2012. Jedan veliki događaj, pak, zbiva se krajem siječnja, a riječ je o Noći muzeja. Hrvatsko muzejsko društvo poziva sve muzeje na sudjelovanje u manifestaciji Noć muzeja 2012., u petak 27. siječnja 2012.
Muzeji uključeni u program noći muzeja na dan održavanja akcije otvoreni su od 18 sati do 1 sat iza ponoći, ulaz je besplatan, posjetitelji se evidentiraju pomoću besplatnih ulaznica koje se dijele na ulazu.
Zadarski muzeji sudjelovali su i prethodnih godina u popularnoj manifestaciji, a iz godine u godinu povećava se broj posjetitelja, odnosno zainteresiranih za muzejska zbivanja. Zapravo, Noć muzeja prilika je da se publiku upozna s onim što određeni muzej krije, što je njegova svrha. Upravo na tome, konkretno, radili su prošle godine Arheološki muzej i Muzej antičkog stakla.
Zadarski muzeji pripremaju se za veliku muzejsku manifestaciju. Upravo s Noći muzeja Narodni muzej počinje obilježavanje 180. godišnjice Muzeja. Konferencija za tisak najavljena je za 17. siječnja kada će se znati kompletan program kojim će Narodni muzej obilježiti Noć muzeja. Prošle godine je program bio iznimno bogat, bile su tu utrke, predavanja, izložbe…
Muzej antičkog stakla priredio je i ove godine dvije izložbe, a posjetitelji će moći razgledati muzej uz glazbu, te mogućnost osvajanja nagrada.
– Dakle, imat ćemo dvije izložbe. Jedna je dest godina istraživanja, s Odjelom za arheologiju Sveučilišta u Zadru, a druga je izložba staklenog nakita. Uz to, održat će se koncert, a ponovno priređujemo lutriju, kazao nam je ravnatelj MAS-a dr. sc. Ivo Fadić. Muzej je pripremio i dvije radionice, demo radionicu puhanja stakla koju će voditi Bojan Podhraški, te izradu staklenog nakita na plameniku koju će voditi Antonija Gospić. U prošlogodišnjoj Noći muzeja gužva ispred mjesta održavanja radionica bila je stalna, a posjetitelji su se samo izmjenjivali diveći se čarolijama izrade staklenih predmeta
Arheološki muzej Zadar Zadranima je prošle godine otkrio kako izloženi predmeti dolaze do posjetitelja. Izložbom pod nazivom “Muzej iza muzeja” svim posjetiteljima u Noći muzeja približen je rad na predmetima prije negoli dođe do njihova izlaganja
Rok za slanje programa muzejima je današnji dan, dakle 28. prosinca 2011. godine.
Posjet muzejima u prošlogodišnjoj Noći muzeja nadmašio je sva očekivanja, te se nadamo da će tako biti i 2012.