Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Što je Božić bez božićnih pjesama?

27.12.2011. 23:00
Što je Božić bez božićnih pjesama?


U organizaciji KUD-a iz Crnoga i Župnog ureda u crkvi sv. Nikole održan je Božićni koncert. Na početku programa voditeljice Anita Grgurović i Dina Wertheim sve izvođače i nazočne pozdravili su riječima pjesme kojom su anđeli zapjevali pastirima: Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim!
Ovogodišnji, već tradicionalni, Božićni koncert održao se na blagdan sv. Stjepana, prvomučenika i to po prvi puta u župnoj crkvi sv. Nikole. Pored mjesne klape Ponistra crkvenih pjevača iz Crnoga nastupili su i mješovita klapa Kolajna iz Zadra te muška klapa Condura iz Nina.
Božićni koncert otvorila je klapa Ponistra s pjesmama “Radujte se narodi”, “Tri kralja jahahu” i “U se vrime godišta”.
Mješovita klapa Kolajna uz instrumentalnu pratnju izvela je pjesme “Sretan Božić”, “Bijeli Božić” i “Božiću moj”. Klapa Condura iz hrvatskog kraljevskog grada Nina izvela je također tri pjesme: “Kolenda”, “Svim na zemlji” i “Preveliku radost”.
Crkva je bila pretijesna da primi sve zainteresirane tako da su mnogi koncert slušali sa dvorišta crkve.
– U siječnju 2012. navršit će se dvije godine kako nekolicina vjernika iz župe Crno redovito, tjedno vježba crkvene pjesme. Započelo se sa vježbanjem pjevanjem psalama prigodom sprovoda, a nastavili se s vježbanjem ostalih crkvenih pjesama, podsjetile su voditeljice Anita i Dina.
– Kroz ove dvije godine više puta su u župnoj crkvi sv. Nikole u Crnom uveličali naša liturgijska slavlja svečanim pjevanjem. Vježbanje je započelo sa šest muških glasova a zatim su im se pridružili i nekoliko ženskih glasova, naglasio je župnik don Srećko Petrov.
Crkveni pjevači su na oduševljenje mještana i gostiju izveli pjesme “Rodio se Bog i čovjek”, “Oj pastiri vjerni čuvari” i “Danas se čuje”. Potom su svi izvođači zajedno sa nazočnima radosno otpjevali “Veselje ti navješćujem” i “Narodi nam se”.
Zajedničko druženje uz prigodni domjenak nastavljen je u prostorijama Društvenog doma. Idući susret nastavlja se već večeras (četvrtak) s početkom u 17 sati kod Doma gdje će se uprizoriti već tradicionalne, nadaleko poznate Žive jaslice.