Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Useljenje u POS-ove stanove do kraja siječnja

27.12.2011. 23:00
Useljenje u POS-ove stanove do kraja siječnja


Prema najavama iz Grada Zadra, 65 zadarskih obitelji trebalo bi do kraja siječnja useliti u POS-ove stanove. Otprilike isti broj uselit će i u stanove izgrađene za stradalnike Domovinskog rata. Prema neslužbenim informacijama, pet POS-ovih stanova ostalo je neprodano. Tijekom siječnja APN će potpisivati ugovore sa 60 kupaca stanova POS-a u Crvenim kućama. Za pet neprodanih stanova bit će objavljen poseban javni natječaj za prodaju, kao i za one stanove od kojih nesuđeni kupci u posljednji trenutak odustanu. Neatraktivna cijena stanova, tek nešto niža od maksimalnih 1,109.37 eura za metar četvorni, neatraktivna lokacija te još neatraktivnija projektna rješenja, uvjetovali su još od početka gradnje, velikom povikom na POS-ove Crvene kuće. Cijena POS-ovog metra četvornog u Zadru od 2003. je udvostručena pa je jasno da je ovakva stanogradnja sve, a najmanje socijalno-poticajna. Autor DPU-a Crvene kuće, zadarski arhitekt Igor Pedišić, ukazuje da je jedan od najvećih problema u realizaciji bila javna nabava.
Suludo niske cijene projektiranja
– Kao što znamo, u obuhvatu je trebalo biti smješteno pet zgrada. Međutim, na javnom natječaju izlicitirane cijene projektiranja koje su, sa stajalište Hrvatske komore arhitekata, dampiške. Najbolje se to vidi na primjeru zgrade osnovne škole za koju je ponuđena suludo niska cijena projekta od oko 220.000 kuna. Cijena koju je ponudio „Kapital Ing” iz Zagreba, inače tvrtka nekadašnjeg predsjednika Sabora i ministra graditeljstva Zlatka Tomčića, ispod je cijene koju je definirala komora, rekao je Igor Pedišić.
Takva tržišna utakmica, mišljenja je Pedišić, zapravo je povreda ugleda i časti arhitekata, tim više što je država arhitektima dala i stanovite javne ovlasti, a posljedice takve „utakmice” će se vidjeti u gradnji. Problem je po Pedišiću u tome što je projekt škole izradio građevinski inženjer, pa je sve u domeni komore građevinskih inženjera. Međutim, Pedišić je za projekt zgrade POS-a stegovnom sudu komore prijavio „Arhitekte Paulić” koji su projektirali zgradu POS-a na Crvenim kućama i to, kako kaže, po 30 do 40 posto nižoj cijeni od propisane. Budući da je Pedišić stegovni tužitelj komore, sebe je izuzeo iz ovog postupka. Kako je slučaj pri kraju, bit će vrlo zanimljiv pravorijek komorine disciplinske komisije.
Na Crvenim kućama trebali su sudjelovati i zadarski arhitekti
– Javna nabava u arhitekturi nije kao i nabava toaletnog papira. Svakom je u interesu izabrati najbolji projekt za gradnju koja će u prostoru egzistirati 100 do 200 godina. Rješenje za to su arhitektonski natječaji. Podsjetimo, za POS na Smiljevcu, tadašnje ministarstvo graditeljstva je organiziralo 2000. arhitektonski natječaj. Svi ponuđeni radovi bili su izuzetno kvalitetni projekti. Prvonagrađeni rad je u pravilu najbolje rješenje, a izabrani projekt je kasnije išao na reviziju pred sveučilišne profesore, tako da je riječ struke bila vrlo važna, dodao je Pedišić.
Pedišićev POS na Smiljevcu i POS u Krapinskim toplicama Ive Letilović, Pedišićeve suradnice i supruge, dva su referentna projekta stanova Poticajne stanogradnje u Hrvatskoj. Međutim, zbog odredbi javne nabave, posao u zadarskim Crvenim kućama su dobile tvrtke izvan Zadra. Kao još drastičnije primjere negativnog učinka javne nabave u javnom graditeljstvu, Pedišić spominje projekte zadarske Poliklinike i Centra za za rehabilitaciju i odgoj mladih i djece s posebnim potrebama u Mocirama, koji još nisu dovršeni. Usput rečeno, POS Crvene kuće trebao je biti završen još u studenom.
– Izrada projektne dokumentacije u cijeloj investiciji sudjeluje s 3 do 4 posto. Stoga je jasno da se tu ne može ići s najnižom cijenom koju propisuje javna nabava i nakon čega nema kontrole. Najniža cijena projekta ne smije biti odlučujuća u arhitekturi jer u pravilu generira mnogo skuplja rješenja u izvedbi. Također mislim da su na Crvenim kućama trebali sudjelovati zadarski arhitekti koji najbolje poznaju situaciju u prostoru, a imaju potrebne reference. Ne kažem to u ime neke protekcije, ali je to danas, kada arhitekti i nemaju puno posla, vrlo bitno, rekao je na kraju Igor Pedišić.


 KONAČNO GOTOVI RADOVI I NA INFRASTUKTURI


Postojanje proturječja oko javne nabave u arhitekturi priznao je i gradski pročelnik za graditeljstvo Matko Segarić. Segarić je dodao da će paralelno sa završetkom POS-a Crvene kuće biti završeni i radovi na infrastrukturi.
– Mi danas imamo nove odredbe u Zakonu o prostornom uređenju i graditeljstvu koje kažu da će se prilikom projektiranja uvažavati cijene koje je donijela komora arhitekata. Na drugu stranu imamo Zakon o javnoj nabavi koji propisuje najnižu ponudu, pa sve to stvara dodatne probleme u realizaciji javnih radova, rekao je Matko Segarić.