Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Optuženi priznao krivnju žaleći što nije poginuo on umjesto rođaka

Autor: Suzana Bandić

27.12.2012. 23:00
Optuženi priznao krivnju žaleći što nije poginuo on umjesto rođaka

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Pri odmjeravanju kaznene sankcije optuženom je kao olakotno uzeto to što nije ranije kažnjavan, što nije konzumirao alkohol, njegovo iskreno priznanje i kajanje zbog stradavanja njegova rođaka


Kad bi mogao išta promijeniti, ja bih se i sada u ovom trenutku bez razmišljanja mijenjao, da to budem ja, a ne moj bratić. Strašno mi je žao zbog nesreće – rekao je Kristijan Berišić (32) u potpunosti priznavši krivnju za prometnu nesreću iz lipnja 2007. godine u kojoj je poginuo tada 39-godišnji Smiljan Dučkić, a teško ozlijeđen njegov dvije godine mlađi brat Roko i to na način kako mu se to optužnicom stavljalo na teret, nakon čega je osuđen na 16 mjeseci zatvora s rokom kušnje od četiri godine.
Zaspao za volanom?
Berišiću se na Općinskom sudu u Zadru pred predsjednicom sudskog vijeća Sandrom Radanović sudilo zbog prometne nesreće koja se na samom ulazu na Maslenički most dogodila 23. lipnja 2007. godine u 5.50 sati. Kristijan Berišić vozio je posuđeni BMW star tek dvije godine iz pravca juga prema unutrašnjosti te je zbog brzine od 125 kilometara na sat u jednom trenutku izgubio kontrolu, zanio se, udario u betonsku ogradu s desne strane ceste, nastavio se nekontrolirano kretati i zaustavio tek stotinjak metara dalje. Smiljan Dučkić koji je sjedio na suvozačevom mjestu, od siline udara ispao je iz vozila i na mjestu ostao mrtav, dok su vozač Berišić i Roko Dučkić koji je sjedio iza suvozača ozlijeđeni.
– Ja se ne sjećam detalja. Probudio sam se u bolnici tako da mislim da se sve i odigralo onako kako to piše u optužnici. Umor je učinio svoje i ja sam u jednom trenutku očito zaspao – rekao je Berišić odgovorivši na upit tužiteljice kako misli da je njegov danas pokojni bratić Smiljan bio vezan u trenutku nesreće. Za svog preživjelog, a u nesreći teško ozlijeđenog rođaka Roka kazao je kako i danas ima posljedice iz te nesreće te da je stoga zatražio invalidsku mirovinu.
Mladost i žaljenje
– Nitko od mene osobno ništa ne traži, ali je rođak Roko tražio mirovinu jer i danas ima problema s tom nogom. Još od prometne teško hoda i šepa – rekao je Berišić, a Miljenko Beram, svjedok koji nije niti saslušan zbog priznanja okrivljenog, prije odlaska samo je napomenuo da je Kristijan Berišić bio korektan i da u situaciji u kojoj se našao nije ništa drugo ni mogao već udariti u ogradni zid. 
Osim uvjetne osude Berišiću je dosuđen i dio troška sudskog postupka u iznosu od dvije tisuće kuna iako je i danas nezaposlen te ga uzdržavaju roditelji, a pri odmjeravanju trajanja kaznene sankcije kao olakotna okolnost uzeta mu je mlada životna dob, priznanje i iskreno žaljenje zbog čina kaznenog djela te činjenica da nije konzumirao alkohol.