Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vrijedne ruke bake Boške čuda čine

Autor: Valentina Mlađen

27.12.2012. 23:00
Vrijedne ruke bake Boške čuda čine

Foto: Vedran SITNICA



Iako baka Boška i njezin djed Ivo žive od skromne mirovine, ni danas ona nije prestala pomagati.Vezene krunice i Gospe, slike od sušene mimoze, božićne kuglice, zvončići, drvca ili vjenčići od bakrene žice, heklani stoljnjaci – samo su neki od proizvoda bake Boške koje poklanja Caritasu odakle se prodaju, a sav novac ide potrebitima


Baki Božici Knez, odnosno baki Boški, kako je od milja zovu i ovaj je Božić bio radni. Naime, upravo blagdani su vrijeme kada ona ima najviše posla oko izrade prigodnih ukrasa kako bi pomogla drugima. Kada smo je posjetili u njezinom stanu na Plovaniji, požalila se kako je već sve podijelila, malo u Caritas, malo u Ogranak Gradske knjižnice na Bilom brigu, pokojoj udruzi i brojnim prijateljima, ali cijela njezina kuća odisala je božićnim ugođajem zbog predmeta koje su izradile vrijedne bakine ruke.
Osamnaest godina dobrotvornog rada
Baku Bošku posjetili smo ovog Božića u potrazi za dobrim ljudima spremnima pomoći. A ona pomaže već više od 18 godina svima onima kojima je to potrebno.
– Najprije sam se uključila u Caritas u Župi sv. Josipa, to je bilo prije 18 godina. Krenuli smo od krep papira, a malo pomalo nastajalo je sve ostalo, znate kako je, žene, kao žene, kad se nečeg uhvate onda ne puštaju, prisjeća se baka koja uz dobrotvorni rad ima i 15-ak godina radnog staža u kemijskoj čistionici.
– Malo pomalo, od ukrasa krenuli smo i dalje pa sam jednom predložila da sakupljamo namirnice i odjeću. Sve smo to sakupljali u moju garažu, i što ćemo, kud ćemo – kažem ja, idemo u Knin. Prvi put nas dvanaest išlo u Knin i s nama svećenik Marinko Duvnjak. U garaži sam nakupila pun kombi, prisjetila se baka Boška.
Osam puta isto društvo išlo je s humanitarnom pomoći u Knin, a po stvari su dolazili i iz Knina. Ukupno je odvezeno 38 kombija i kamiona.
– Pomagali su svi, susjedi i obitelj, kaže baka koja skromno pazi da se sve zasluge ne pripišu samo njoj. U to vrijeme organizirala je i dovoz četiri šlepera pomoći iz Njemačke u kojima je stiglo 3.620 paketa pomoći, a prisjeća se kako je paketa bilo toliko da su iz Knina zvali kako će nešto od toga poslati natrag u Župu sv. Josipa pa neka se i tu podijeli.
Iako baka Boška i njezin djed Ivo žive od skromne mirovine ni danas ona nije prestala pomagati. Više ne sakuplja odjeću i namirnice za Caritas, to je prepustila drugima, ali danas izrađuje prekrasne rukotvorine koje daje u humanitarne svrhe. Vezene krunice i Gospe, slike od sušene mimoze, božićne kuglice, zvončići, drvca ili vjenčići od bakrene žice, heklani stolnjaci – samo su neki od proizvoda bake Boške koje poklanja Caritasu odakle se prodaju, a sav novac ide potrebitima. Uvijek ostane i za udruge kojima pomaže, poput Hrvatske sloge, ukrašavanje Ogranka Gradske knjižnice na Bilom brigu, ali i za sve koji bi voljeli imati neku od bakinih rukotvorina.
Skroman i sretan život
– Kad podmirim sve obaveze uvijek mogu odvojiti i sto kuna za materijal, kad sam radila mogla sam i više. I uvijek dostane za sve, i za moje unuke i za nas dvoje i za život. A znate zašto, zato što toliko skromno i sretno živimo i toliko smo zadovoljni da vam ne možemo reći, kaže baka Boška uz smiješak.
Zapravo je cijela priča s bakinim vrijednim rukama počela upravo zahvaljujući djedu Ivi s kojim je vežu 52 prekrasne godine braka. Nakon udaje kupio joj je on malu šivaću mašinu.
– Prije se nije moglo toliko kupovati tako da sam uvijek djeci nešto šila i nikada nije falilo, kaže, a svoj dar prenijela je i na dvije kćeri kojima su kupili šivaće mašine i koje isti dar prenose na svoju djecu.
Sa 71 godinom iza sebe baka Boška ne pokazuje umora, njene energije mogli bi se posramiti mnogo mlađi, a na susretu volontera Caritasa s nadbiskupom mons. Želimirom Puljićem poželio je on baki Boški da i ubuduće tako zdravo stari.
Iza nje nije lagodan život, oca su joj odveli i ubili partizani za vrijeme 2. svjetskog rata dok je bila dijete, a ona je, zajedno sa tri sestre, ostala sama s majkom koja je teškim radom skrbila o njima. Krenuvši iz maloga danas su baka i djed Ive priskrbili dovoljno za sebe, othranili i odškolovali svoju djecu, a uvijek pomagali i drugima. Gotovo sve u njihovoj kući radili su sami, djed Ive drveninu, a baka ukrase, prekrivače, slike…
Dokaz su oni kako vrijedne ruke čuda čine.