Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Dajte nam te Poljake!

Autor: Hina (H)

28.01.2010. 23:00
Dajte nam te Poljake!

Foto: FAH



U  susretu 3. kola skupine I drugog kruga Europskog prvenstva za rukometaše Hrvatska je pobijedila Dansku 27-23 (14-11), te se plasirala u subotnje polufinale, gdje će joj protivnik biti Poljska.
Iako su Danci bolje krenuli u susret, jučerašnje prvo poluvrijeme bila je najbolja partija hrvatskih rukometaša na EP u Austriji. Danci su do sredine poluvremena dva puta imali po dva gola prednosti, ali utakmica je uglavnom bila u “egalu” sve do 19. minute, kada je rezultat bio 9-9. U sljedećih osam minuta hrvatski su rukometaši zabili pet golova u nizu i odvojili se na 14-9. Do kraja poluvremena Danska je ipak uspjela smanjiti na 11-14. Najefikasniji u našim redovima u prvom poluvremenu bili su Duvnjak, Vori i Čupić sa po tri gola.
Početkom drugog dijela Danska je u početnih pet minuta držala priključak na dva do tri gola minusa, a onda je uslijedilo razdoblje u kojem su briljirali naš vratar Alilović, te desni vanjski Denis Buntić. Zahvaljujući njima Hrvatska je povela sa 21-16 i do kraja utakmice Danci se nisu uspjeli približiti na manje od dva gola zaostatka.
U hrvatskim redovima najveći su doprinos dali vratar Alilović sa 18 obrana i Denis Buntić sa 8 golova. Hrvatska je osvojila prvo mjesto u skupini, a drugi je Island. U subotnjem polufinalu sastaju Hrvatska – Poljska, te Francuska – Island.
Nakon pobjede protiv Danske i plasmana u polufinale EP-a izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Lino Červar zahvalio je svim igračima, ali se istodobno osvrnuo i na novinarske kritike na njegov račun.
“Zahvaljujem se svim igračima, svi su bili heroji, a hvala i fantastičnoj publici. Iako su me neki vrijeđali, ponosan sam da sam izbornik ove reprezentacije, ponosan sam da sam Lino Červar i što sam rođen u selu. I kada bi oni koji me kritiziraju s toliko ljubavi radili svoj posao kao što ja radim svoj, onda bi nam svima bilo bolje”, izjavio je Červar za HTV.
“Dečki nisu nikada odustali, i kad nam nije išlo, oni su uvijek tražili novi put ka pobjedi, i to je ono što ih čini velikima. Pomlađivanje reprezentacije je uvijek teška odluka, ali ja sam to morao napraviti za dobrobit hrvatskog rukometa. Mislim da je sinergija između iskusnih i mladih igrača dobitna kombinacija, i to će nam omogućiti da na OI 2012. u Londonu jurišamo na treće zlato, što bi bio presedan u sportu za jednu tako malu zemlju”, kazao je izbornik Červar.
Jedan od najzaslužniji za pobjedu protiv Danske bio je vratar Mirko Alilović sa 18 obrana.
“Odigrali smo odlično od početka do kraja, mislim da je najbitniji bio početak susreta kada smo odigrali agresivno u obrani i Danci nisu mogli prići našem golu. Od prve utakmice dajemo sve od sebe, svi naši igrači zaslužili su nagradu za najboljeg igrača na turniru. Što se tiče Poljaka, koji su nam protivnici u polufinalu, dobro je što ih odlično poznajemo. No, bit će teško jer igraju u odličnoj formi i imaju opasne šutere izvana”, kazao je Alilović.
Briljirao je i Denis Buntić, koji je zabio osam golova.
“Svi su jednako zaslužni za ovu pobjedu, maksimalno smo ušli u utakmicu i drago mi je zbog svih nas, ali i zbog onih koji nam nisu vjerovali”, rekao je Buntić.


 HRVATSKA – DANSKA 27:23


 
HRVATSKA: Alilović, Balić 3, Duvnjak 4, Lacković 1, Zrnić, Kopljar, Vori 3, Gojun, Vuković, Mataija, Buntić 8, Valčić 2, Štrlek 2, Čupić 4 (4), Musa, Čarapina.
DANSKA: Hvidt, Mogensen 2, Laen, Jorgensen 1, Christiansen, Henrik Knudsen, Eeggert Jensen 1 (1), Spellerberg 1, Michael Knudsen 5, Svan Hansen, Lindberg 3, Sondergaard 4, Hansen 5, Kasper Nielsen 1, Mads Nielsen, Landin Jacobsen.
ISKLJUČENJA: Hrvatska 12 minuta, Danska 10 minuta s igračem manje.
SEDMERCI: Hrvatska 4-4, Danska 1-3.
GLEDATELJA: 10.000
SUCI: Horaček i Novotny (Češka)