Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

(Ne)poznata nova namjena prostora Gimnazije

Autor: Anamaria Perović

28.01.2010. 23:00
(Ne)poznata nova namjena prostora Gimnazije

Foto: Sebastian GOVORČIN



Naša zgrada vlasništvo je Županije, a riječ je o prostoru, odnosno lokaciji za koju se procjenjuje da je jedna od najatraktivnijih i najskupljih, gdje postoji mogućnost izgradnje turističkih sadržaja, kaže ravnatelj Ćurko, napominjući da s daljnjim planovima Županije po pitanju nove namjene zgrade ipak nije još upoznat


Kao nova lokacija za preseljenje Gimnazije Franje Petrića trebao bi se početi preuređivati dio stare Tehničke škole na Poluotoku, u kojem su se nekad nalazili prostori radionica. Idejni projekt uređenja ovog dijela zgrade već je napravljen i poslan u Ministarstvo od kojega se sada očekuje izdavanje suglasnosti. Nova namjena dosadašnjeg prostora Gimnazije, koji je prema riječima njenog ravnatelja Zdravka Ćurka, jedan od najskupljih prostora u Dalmaciji, za sada još nije poznata.
No prema nekim nagađanjima, pronalaženje rješenja za novi smještaj škole našlo se sada u prvom planu upravo zbog velikog zanimanja za dosadašnju lokaciju škole, koja uz zgradu i okolni prostor zahvaća površinu od oko 5.000 metara četvornih.
– Naša zgrada vlasništvo je Županije, a riječ je o prostoru, odnosno lokaciji za koju se procjenjuje da je jedan od najatraktivnijih i najskupljih, gdje postoji mogućnost izgradnje turističkih sadržaja, kaže ravnatelj Ćurko, napominjući da s daljnjim planovima Županije po pitanju nove namjene zgrade ipak nije još upoznat.
Tvrdnje da je preseljenje potaknuto atraktivnošću prostora, u Županiji opovrgavaju, a o novoj namjeni zgrade, kažu, odlučit će se u dogovoru sa školom, ako dođe do preseljenja u nove prostore.
– Iz dosadašnjih kontakata s ravnateljem škole Zdravkom Ćurkom nedvojbeno je da škola iskreno želi nove prostore i Županija će sa svoje strane učiniti sve najbolje ne samo za ovu školu, nego i za sve ostale škole kojima je osnivač, navodi se u odgovoru Ivana Šimunića, pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije.
Da je preseljenje škole za unaprjeđenje uvjeta rada od velike važnosti, ističe i ravnatelj Ćurko. Ukupno 16 razrednih odjela sa 470 učenika, u novim prostorima na Poluotoku, smještenim u sveučilišno-gimnazijskom okruženju, dobit će preko 2.500 metara četvornih, u kojima će biti omogućen rad u jednoj smjeni.
– Napravili smo parametre o minimumu koji tražimo u okvirima državnog pedagoškog standarda. Idejni projekt je poslan u Ministarstvo koje treba dati svoju suglasnost i kada se to usvoji, ići će se u operacionalizaciju za dobivanje kredita, nakon čega bi, kaže Ćurko, trebala krenuti i obnova radioničkoga dijela stare Tehničke škole, odnosno podizanje još jednoga kata.


 LISTA PRIORITETA




Odluka o prijavi projekata izgradnje, sanacije i rekonstrukcije školskih objekata osnovnih i srednjih škola na području Zadarske županije iz Programa Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva donesena je od strane Županijskog poglavarstva u listopadu 2008. godine, kojom je i utvrđen rang prioriteta kapitalnih projekata. Pri izradi ove Odluke jedan od najvažnijih kriterija po kojem je nastao rang prioriteta kapitalnih projekata je bio broj učenika u drugoj smjeni. Plan, u vrijeme kada je donesen, nije imao u vidu nove lokacije već je vođen isključivo potrebama i brojem učenika. Budući da trenutačno ne postoje lokacije koje bi mogle zadovoljiti potrebe škola pri vrhu liste prioriteta pristupilo se rješavanju škola za koje postoje mogućnosti i odgovarajuć prostor za prihvat određenog broja učenika. Lista prioriteta se nije mijenjala već se pristupilo rješavanju problematike prostora škola za koje postoji lokacija i primjeren zamjenski prostor koji će im osigurati bolje radne uvjete, navodi se u odgovoru Ivana Šimunića, pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije.