Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Prijetili im otkazom zbog 20 kuna, oni prijavili mobing

Autor: Suzana Bandić

28.01.2010. 23:00
Prijetili im otkazom zbog 20 kuna, oni prijavili mobing

Foto: Filip BRALA



Zbog radnog mobinga dvojica su zaposlenika Interspara Sindikatu prijavila voditelja tog centra, Aleksandra Kneževića. Nakon incidenta zbog naplate šnicli, obojica su na bolovanju i pod terapijom zbog šoka i stresa


Nakon seksualnog mobinga koji je prošle godine potresao zadarsku, ali i širu javnost, u trgovačkom je centaru Interspar ovih dana prijavljen novi slučaj.
No, ovaj je put riječ o klasičnom mobingu, a voditelja tog centra, Aleksandra Kneževića (46), u srijedu su ujutro, Sindikatu prijavila dvojica zaposlenika Ivan Paleka (36) i Branko Prtenjača (40). Obojica muškaraca, inače dobrih prijatelja, rade u mesnici tog centra. Ivan je radio, a Branko, koji je u to vrijeme bio na godišnjem odmoru, došao je kupiti šnicle.
– Bilo je oko 10 sati ujutro kad sam iza pulta primjetio kolegu Branka. Kako sam ja posluživao jednu mušteriju, on se obratio kolegi Jakovu Gladoviću (22) da ga posluži. Čuo sam samo kako ga pita da mu da neke šnicle, teleće ili svinjske, a ovaj mu je samo promrmljao da nema i povukao se u stražnju prostoriju. Kako je on inače čudne naravi, rekao sam Branku da sačeka malo pa da ću ga ja poslužiti – ispričao je Ivan dodavši kako je tako i bilo te da je kolegi narezao teleće šnicle i da su malo pročavrljali.  
Prijatnja otkazom
S mesom u košari njegov ga je kolega tada napusatio otišavši kupiti još neke stvari, a on je nastavio s poslom. No, svega nekoliko minuta kasnije začuo je preko razglasa poziv u ured voditelja i odmah se uputio tamo.
– U uredu su me dočekali voditelj Aleksandar Knežević i njegov pomoćnik. Pitao me odmah znam li zašto me pozvao, a ja sam mu odgovorio da ne znam. Otvorio je vrata od susjedne prostorije i otud je izišao kolega Branko. Još uvijek mi nije bilo jasno što se događa, a onda mi je šef mog odjela objasnio da oni znaju da sam Branku narezao teleće, a naplatio svinjske šnicle. Bio sam šokiran, a tad sam ujedno i shvatio da su Branka već pretresli i ispitali, a nakon toga kao psa zatvorili u susjednu sobicu dok ne završe sa mnom – pričao je vidno potresen Ivan napomenuvši kako je čak i moguće da je važući meso na digitalnoj vagi “otkucao 11 umjesto 12”.
Povrijedilo ga je, kaže, to što je razlika u cijeni nekih 20, 30 kuna te što mu nisu dozvolili popravak niti su željeli prihvatiti opravdanje kako je riječ o pogrešci.
– Rekli su mi da sam lopov i da smo ih ja i Branko pokrali i da moramo potpisati izvanredni prekid ugovora. Shvatio sam da je sve namještaljka kad je ponudio alternativu i rekao „ili možemo potpisati sporazumni raskid ugovora i ostati i dalje prijatelji”. Svijet mi se srušio u trenu. Nikad nisam kažnjavan, nikakvu opomenu nikad nisam dobio i znam da za ništa nisam kriv, a oni su me zastrašivali i nazivali me kradljivcem, napominje potreseni Ivan.
Ivan je u Interšparu još od samog otvorenja prije pet godina, a Branko posljednje dvije godine. Bio je maloljetni branitelj, a u rat je otišao sa svega 16,5 godina. Oženjen je i ima dvoje djece, a radi i kao savezni nogometni sudac. Prije desetak godina otvorio je svoju mesnicu koja je odlično poslovala jer mu je to obiteljsko zanimanje, ali mu se prije nekoliko godina kćer teško razboljela pa je prodao sve kako bi joj platio liječenje i dvije operacije bubrega.
Ide “do kraja”
Nikada ga nitko nije tako ponizio i uvrijedio, kaže Ivan, pa će stoga sada “ići do kraja”.
– U toj našoj firmi, od 160 radnika, barem 150 je časnih i dobrih ljudi. Onih 10-tak su špijuni i ljudi koji su tamo sa zadatkom da se riješe svih zaposlenika koji su tu duže i koji su pod ugovorom, no to neće moći učiniti tako jednostavno kako su zamislili, rekao je Ivan koji je od tog nemilog događaja u srijedu ujutro na bolovanju. Pretrpio je, kaže, veliki šok, užasno se uznemirio te je bio prisiljen obratiti se liječniku. On ga je uputio psihijatru koji mu je potom naložio odmor i dao mu terapiju. Slično je i s Brankom Prtenjačom. Iako na godišnjem, i on je zbog pretrpljenog stresa završio na zadarskoj Psihijatriji te je pod terapijom. Kako je praksa tog trgovačkog lanca da njihovi poslovođe ne smiju izlaziti u javnost, drugu stranu priče nismo uspjeli čuti.  
Sindikalni zastupnik Vedran Uranija kazao nam je da su već poduzete sve mjere kako bi se zaštitili radnici.
– Htjeli su im za 30 kuna dati otkaz! Pa to je izvan pameti! Ovdje se očito radi o radničkom mobingu i mi smo o cijelom slučaju zatražili očitovanje uprave, zaključio je Uranija.


 POZVAN U POLICIJU




Ivan je odmah sutradan pozvan na razgovor u PU zadarsku, a nakon što ga je zbog prijetnji policiji prijavio njegov kolega Jakov Gladović. Kaže kako je moguće da mu je u afektu, a nakon što su ga optužili da je lopov, nešto ružno rekao ili opsovao ga, no nikada nikoga nije ugrozio, pa tako ni Gladovića.


 McDONALD’S DAO OTKAZ ZBOG KRIŠKE SIRA


Nizozemski su mediji nedavno izvijestili o sličnom slučaju kada je sud ocijenio da je lanac restorana brze prehrane McDonald’s pretjerao kada je jednu zaposlenicu optužio za pljačku i dao joj otkaz jer je u hamburger svojeg kolege dodala krišku sira koju nije naplatila, prenio je Index.hr. Uprava restorana zbog toga joj je uručila otkaz, a u objašnjenju je navedeno kako je time obični hamburger pretvoren u cheeeseburger, što je zaposlenica trebala dodatno zaračunati. No sud je procijenio kako je mjera otkaza bila pretjerana u odnosu na minimalnu materijalnu štetu, te je McDonald’su naredio da otpuštenoj radnici nadoknadi iznos od 4.200 eura na ime neisplaćene plaće za pet mjeseci.