Srijeda, 15. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Isporučena najveća ribarska mreža na Jadranu

28.01.2011. 23:00
Isporučena najveća ribarska mreža na Jadranu


Ovo je najveća mreža koju smo mi dosad proizveli. Još 2008. godine započeli smo s proizvodnjom ovakvih mreža i to dimenzija 200 metara visine, 600 metara širine i težine 5,5 tona, ponajprije za ribarski obrt LIM vlasnika Nikice Oreba iz Vele Luke, za tvrtku Ugor Rijeka, biogradski Hobos i druge, govori Ivan Eškinja, menadžer prodaje i sin vlasnika Darka Eškinje


Tvornica mreža i ambalaža d.o.o. Biograd imala je jučer povijesni dan – isporučila je zasad najveću ribarsku mrežu na Jadranu, isključivo hrvatski proizvod proizveden u vlastitoj, biogradskoj tvornici.
Svom poslovnom partneru, tvrtki Koneks trade iz Solina, isporučili su mrežu plivaricu mamut dimenzija 750 metara dužine i 200 metara visine, ukupne težine 6,5 tona, mrežnog tega 4 tone. Radi se o kompletnoj gotovoj mreži domaćeg, biogradskog proizvođača koja je odmah spremna za ribolov.
Domaće i uvozne mreže
– Ovo je najveća mreža koju smo mi dosad proizveli. Još 2008. godine započeli smo s proizvodnjom ovakvih mreža i to dimenzija 200 metara visine, 600 metara širine i težine 5,5 tona, ponajprije za ribarski obrt LIM vlasnika Nikice Oreba iz Vele Luke, za tvrtku Ugor Rijeka, biogradski Hobos i druge, govori Ivan Eškinja, menadžer prodaje i sin vlasnika Darka Eškinje.
More je izvor zarade, življenja i preživljavanja ljudi kojima su brod i mreža glavni izvor opstanka. Spomenimo još i one ribare kojima su koća, migavica pa i ludar sredstvo, ribarski alat koji im znači život.
– More znači život i nama u biogradskoj tvornici, ali i svim ostalim hrvatskim proizvođačima sportske opreme i alata za gospodarski i sportski ribolov. Ribari bi, primjerice, u svojim prosvjedima kao znak dobre volje trebali iskazati i isključivom kupnjom ribarske opreme i alata proizvedenih u Republici Hrvatskoj. Nažalost, kod nas se, primjerice, uvoze kontejneri i kontejneri mreža iz Koreje i Kine koje su slabije kvalitete nego naše, kaže Ivan Eškinja, napominjujući da ribare isključivo žele uvjeriti da uz pomoć novih strojeva i nove tehnologije rade kudikamo kvalitetnije mreže od uvoznih.
Inače, Tvornica mreža Biograd jedna je od najuspješnijih tvrtki u Zadarskoj županiji. Osnovana je 1927. godine je u Zadru da bi zatim 1962. godine bila prebačena u Biograd na Moru. Tijekom vremena nije se ulagalo u strojeve i uopće u tehnologiju rada i proizvodnje te joj je prijetila neslavna propast. No 2004. godine njeni vlasnici postaju obitelj Eškinja i tvrtka Bure commerce, a tvornica postaje potpuno privatizirana i modernizirana. Tvornica mreža i ambalaže jedan je od pionira u stasanju industrijske, odnosno poslovne zone Biograda na predjelu Kosa zapad gdje je prije četiri godine i niknula nova tvornica na 12.000 metara četvornih.
Investicija i recesija
– U zadnjih pet, šest godina u nove strojeve, tehnologiju uloženo je preko pedeset milijuna kuna. Što se tiče proizvodnje imamo program ribarskih mreža i ambalaže. Kod programa ribarskih mreža proizvodimo sve vrste mreža za morsko i slatkovodno ribarstvo i to od najfinijeg do najgrubljeg asortimana. Imamo i najmoderniji stroj za proizvodnju mreža za akvakulturu i marikulturu. Zahvaljujući ulaganju u nove tehnologije došli smo do toga da po kvaliteti i cijeni konkuriramo svim europskim proizvođačima, kaže vlasnik Darko Eškinja, dodajući da imaju i kompletan sportski program te da su osposobljeni za proizvodnju mreža specijalne namjene.
– U ulaganja spada i kupnja stroja za proizvodnju mreža plivarica. Brodovi na moru su sve veći i jači što zahtijeva i sve jače i jače mreže, kaže Darko Eškinja.
Danas u biogradskoj tvornici mreža radi osamdesetak radnika i postoji tendencija da se zaposle novi radnici, što je iznimno rijedak slučaj u vrijeme ekonomske krize i najvećeg problema, nelikvidnosti.
– Mi se trudimo, napredujemo, svjesni smo svoje konkurencije. Uklonili smo sve nedostatke na našim proizvodima. Velika mreža plivarica koju smo upravo isporučili je usavršena maksimalno. Nemoguće ju je usporediti s mrežom iz uvoza. Naša mreža nakon pet ili šest godina izgleda čvrsto, dok ona mreža kupljena iz Koreje nakon samo dvije godine izgleda kao paučina i možete je baciti, ističe direktor Ante Klišmanić iz Kaštela, uspješni nasljednik dugogodišnjeg direktora tvornice Đina Labara.
U tvornici ukazuju da su investicije najbolja borba protiv recesije, zbog koje u Tvornici mreža zasad nema straha.
– Prolazeći kroz različite faze proizvodnje, ribarske mreže u potpunosti se proizvode u našoj tvornici. Naime, naš cilj je ponuditi kupcu veoma kvalitetan finalni proizvod, a to je osigurano visokokvalitetnom sirovinom, modernom tehnologijom te dugogodišnjim iskustvom. Osim kvalitete, i brzina isporuke naših mreža je naša velika prednost, zaključio je Ivan Eškinja.