Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

HDZ u euforiji zbog pobjede, HNS potukao Kukuriku

Autor: Tihomir Ponoš Dražen Ciglenečki,

28.01.2013. 23:00
HDZ u euforiji zbog pobjede, HNS potukao Kukuriku

Foto: PIXSELL



Ovo je bila jedna prava anketa, 65 posto, komentirao je šef HDZ-a Tomislav Karamarko. HNS-ova Vlatka Duilo osvojila je 35 posto glasova, triput više od Kukuriku koalicije u prosincu 2011.


Pobjeda HDZ-ovca Josipa Begonje na nedjeljnim prijevremenim izborima za gradonačelnika Drniša, izazvala je laganu euforiju u vrhu stranke. I predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko oduševljeno je jučer komentirao činjenicu da je Begonja dobio 65 posto, a njegova protukandidatkinja Vlatka Duilo iz HNS-a 35 posto glasova. Karamarko je ocjenio kako je upravo ta pobjeda pravi odraz stavova hrvatskih građana, a također i potvrda da je HDZ na pravom putu.
– Evo napokon neke realne ankete. Bombardirani smo sa svih strana anketama u kojma HDZ stoji loše, a SDP, koji ekonomski ruši ovu državu, dobro stoji i Milanoviću raste rejting. Ovo je bila jedna prava anketa, 65 posto. To je dobar predznak za nas i to su pravi procesi na terenu i svi mediji koji nas pokušavaju diskreditirati lošim i lažnim pisanjem, mislim da je dobro da nastave, jer nam rade dobru reklamu, izjavio je Karamarko novinarima.
Njemu je ovakva pobjeda svakako dobrodošla i jasno je da će je pokušati koristiti kao dokaz da su nevjerodostojna sva istraživanja javnog mišljenja prema kojima je rejting HDZ-a identičan onom s kraja svibnja prošle godine kad je Karamarko došao na čelo stranke. Koliko god pobjeda bila uvjerljiva, usporedba nedjeljnih rezultata s prošlim izborima u Drnišu, tradicionalnoj HDZ-ovoj utvrdi, ipak daje ponešto drugačiju sliku. Primjerice, na parlamentarnim izborima u prosincu prošle godine, Kukuriku koalicija je dobila samo 13,18 posto glasova. A ovaj put je, dakle, HNS-ova kandidatkinja sama prošla puno bolje. Nadalje, stranke koje čine Kukuriku koaliciju praktično ništa ne znače u Drnišu. Na lokalnim izborima 2009. i 2005. godine, te su stranke u gradskom vijeću osvojile ukupno jedan mandat. Istina je da HDZ u Drnišu nije imao gradonačelnika još od 2005., ali samo zato što se njihov Ante Dželalija odvojio od stranke koju je osnivao, pa je zadnja dva puta biran za gradonačelnika na svojoj nezavisnoj listi. Da Dželalija nije umro, zbog čega su i raspisani prijevremeni izbori, natjecao bi se na redovnim izborima u svibnju i to s velikim izgledima da i treći put pobijedi HDZ-ovog kandidata. Ovako će se za nepuna četiri mjeseca ponovno ogledati Begonja i Vlatka Duilo koja je već najavila da će se opet kandidirati.


Tisuću birača viška




Na nedjeljnim je izborima u Drnišu 25 birača, kojima je istekla osobna iskaznica, zatražilo potvrdu kako bi mogli glasovati. Prema nedavno usvojenom Zakonu o registru birača, birači bez valjane osobne iskaznice brišu se iz popisa birača, a svoje biračko pravo mogu ostvariti ako zatraže posebnu potvrdu. Na području Drniša više od tisuću birača nema valjanu osobnu iskaznicu i, iako je prerano za zaključke, čini se da bi ova mjera mogla pridonijeti sređivanju popisa birača.