Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Katastrofa ne samo za Hrvatsku, nego i za Sloveniju

Autor: Denis Romac

28.01.2013. 23:00
Katastrofa ne samo za Hrvatsku, nego i za Sloveniju

Foto: Darko JELINEK



U slučaju da Slovenija ne ratificira hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom na vrijeme, bila bi to katastrofa, i to ne samo za Hrvatsku, nego i za Sloveniju, izjavio je slovenskoj tiskovnoj agenciji šef zastupničkog kluba europskih socijalista i demokrata u Europskom parlamentu Hannes Swoboda uoči jučerašnjeg posjeta Sloveniji.
Swoboda, inače nekadašnji izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku, stoga se nada da će Slovenija, usprkos unutarnjopolitičkoj krizi, sljedećih tjedana postići dogovor o Ljubljanskoj banci – pa i uz pomoć predsjednika Boruta Pahora – budući da je riječ o “doista hitnom slučaju”.
Slično tvrdi i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je jučer gostujući na Hrvatskom radiju izjavio kako bi scenarij u kojem Slovenija ne bi ratificirala hrvatski ugovor, a Hrvatska ne bi ušla u EU 1. srpnja, bio iznimno loš, kako za Sloveniju, tako i za Hrvatsku. No predsjednik države u takav scenarij ne vjeruje.
Šef slovenske diplomacije Karl Erjavec uoči sutrašnjeg razgovora s hrvatskom ministricom Vesnom Pusić u Bruxellesu optimistično poručuje kako je rješenje “možda vrlo blizu”. Kako je rekao, stavovi dviju strana približavaju se.
Erjavec i dalje ne odustaje od povlačenja hrvatskih tužbi protiv Ljubljanske i Nove ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima, no sada dodaje da buduće rješenje “mora biti prihvatljivo za obje strane”.
Danas su se na temu Ljubljanske banke u Ljubljani trebali susresti i hrvatski i slovenski stručnjak Zdravko Rogić i France Arhar, no sastanak je odgođen zbog Arharovih zdravstvenih problema. Erjavec smatra kako će sutra s ministricom Pusić dogovoriti još jedan sastanak, na koji će pozvati i Rogića i Arhara, kako bi im pomogli “dati tehničke solucije”.
Erjavcu se odjednom žuri s ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora. Vjeruje kako će rješenje biti pronađeno i kako će slovenski parlament na svojoj sljedećoj sjednici, koja završava 8. ožujka, ratificirati hrvatski ulazak u EU. Iako neki hrvatski mediji špekuliraju o kompliciranoj proceduri u Sloveniji, istina je da slovenski parlament može u žurnoj proceduri na jednoj sjednici odraditi cijeli ratifikacijski posao, samo ako za to dobije zeleno svjetlo.
U međuvremenu se nastavio raspad vladajuće koalicije u Sloveniji. Predsjednik slovenskog parlamenta Gregor Virant odstupio je jučer s položaja predsjednika parlamenta, tako da će parlament privremeno voditi Jakob Presečnik iz pučke stranke, najstariji zastupnik iz redova potpredsjednika parlamenta.