Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Neobična glazbeno – književna večer s pulskim umjetnikom

Autor: Mario Padelin

28.01.2013. 23:00
Neobična glazbeno – književna večer s pulskim umjetnikom

Foto: Marin GOSPIĆ



Nisam imao hrabrosti sam sebe nazivati pjesnikom, sve dok nisu stigle prve pozitivne kritike mojih pjesama. Na ovoj su ploči pjesme iz zbirke otpjevane, a na omotu uz tekst svake pjesme ide prikladna fotografija kao komentar. Htio sam stvoriti multimedijalno djelo, nešto što može funkcionirati na više razina


Da je književna udruga ZaPis uistinu bitan faktor u kulturnom životu grada mogli smo se uvjeriti i prošlog tjedna, kada je u njihovoj ogranizaciji održana još jedna u nizu književnih večeri na kakve su nas već navikli proteklih sezona. Nastavljajući tradiciju permanentog ugošćavanja relevantnih gostiju iz cijele Hrvatske, nakon prvog gostovanja u Novoj godini, Maje Klarić, u Zadar je stigao i pulski književnik, pjesnik i glazbenik Valter Milovan. Ovaj zanimljiv umjetnik prisutne je Zadrane ugodno iznenadio neuobičajenom prezentacijom svoga rada koja se sastojala dijelom od pjevanja uz gitaru (čuli smo i jednu pjesmu čuvenog Sergia Endriga), a dijelom od razgovora ugodnog, kako s moderatorom ove večeri Želimirom Perišem, tako i s prisutnom publikom koja se sastojala od članova “ZaPisa” i njihovih bližnjih.
Multitalentiran umjetnik
Zapravo, možemo reći da smo nazočili jednoj, za naš grad, sasvim neuobičajenoj književnoj večeri, s obzirom da je gost umjesto svog pratećeg sastava (radi se o grupi “Maer”) donio sa sobom samo gitaru, te nam je odsvirao i otpjevao nekoliko svojih pjesama, odnedavno dostupnih i putem interneta (svakako pogledajte “Pjesmu o zaboravljanju” i “Neradni dan”). Ovo je gostovanje zapravo bila promocija Milovanove zbirke “Neradni dan”, a cijeli je perfomans bio popraćen i izvrsnim fotografijama napravljenim uz pomoć Damjana Bistričića koje su integralni dio najnovijeg Milovanovog izdanja. Na taj je način Milovan spojio nekoliko domena svoga rada i iskazao se kao multitalentiran umjetnik zanimljiv na više načina i dinamičan i atraktivan u prezentaciji svojih zamisli.
ZaPisovac Želimir Periš vrlo je vješto, na svoj već poznat način, vodio konverzaciju u koju je uključio i publiku, a natjerao je i “prvo grlo” Zapisa Boška Habuša da prezentira jednu od pjesama iz zbirke čime je ugodno iznenadio gosta iz Pule. Govorilo se tako o današnjoj političkoj situaciji u Istri (i kako ona djeluje na umjetničko stvaranje), povlačile se paralele između dva grada, a s obzirom da je Milovan i znanstvenik koji radi na Odsjeku za romansku i klasičnu filologiju Sveučilišta u Puli, posebna je pažnja poklonjena izdavanju jedne druge njegove knjige “Bilješke o Pasoliniju”, tj, njegovoj doktorskoj disertaciji koju je posvetio talijanskom umjetniku svjetskog glasa, piscu i redatelju, o čemu se dosta razgovaralo, s obzirom da je ovaj autor relativno nepoznat u Hrvatskoj.
Klasični “kantautor”
Sam glazbeni dio večeri otkrio je Milovana kao klasičnog “kantautora”, rijetke biljke na našim prostorima, s obzirom na eskalaciju neukusa i primitivizna na domaćoj glazbenoj sceni. Intonativno i vokalno siguran, Milovan ne teži nekakvoj virtuoznosti i vokalnim egzibicijama, već nastoji na jednostavan način približiti svoje pjesme slušatelju koristeći akustičnu gitaru samo kao osnovni prateći instrument, tj. kao podlogu. Ali, njegove pjesme nisu samo puko recitiranje i nabrajanje stihova, što, ma kako ti stihovi bili dobri zna odvući u monotoniju, već jako dobro artikulirani i pjevni songovi koji, i ovako šturo izvedeni, imaju svoju širinu i svoj smisao.
– Želim skrenuti pažnju na svijet u kojem živimo. Nisam imao hrabrosti sam sebe nazivati pjesnikom, sve dok nisu stigle prve pozitivne kritike mojih pjesama. Na ovoj su ploči pjesme iz zbirke otpjevane, a na omotu uz tekst svake pjesme ide prikladna fotografija kao komentar. Htio sam stvoriti multimedijalno djelo, nešto što može funkcionirati na više razina, kazao je Milovan
Književna udruga “ZaPis” nastavlja u istom tempu i već sljedećeg mjeseca, u njihovoj će se organizaciji održati promocija nove knjige već etabiliranog i cijenjenog zadarskog književnika Romana Simića. Voditeljica ove večeri koja će se održati u Znanstvenoj knjižnici biti će članica “ZaPisa” Staša Aras, a kao promotor će iskazati i Edo Popović.