Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Poljoprivredna gospodarstva mogu opstati jedino ako se organiziraju u zadrugu

Autor: Ante Vidović

28.01.2013. 23:00
Poljoprivredna gospodarstva mogu opstati jedino ako se organiziraju u zadrugu

Foto: A. SITNICA



Zadarsko područje je bogodano za poljoprivredne zadruge. Tu još postoji i njihova tradicija. Samo fali organiziranosti, kaže Zoran Starešin, savjetnik u Hrvatskom poljoprivrednom zadružnom savezu


Jedan od dva načina da obiteljska poljoprivredna gospodarstva opstanu na tržištu jest da se organiziraju u zadrugu. Svaki OPG je suviše mali proizvodni subjekt da bi mogao biti ravnopravni partner na tržištu. Ne može ostvariti potrebnu količinu, kakvoću, kontinuitet te ne može povoljno nabavljati repromaterijale, primjenjivati moderne tehnološke postupke, prerađivati i prodavati gotove proizvode. Što zadruga ima veći broj članova, ona je konkurentnija, što potvrđuju primjeri iz EU, istaknuo je savjetnik u Hrvatskom poljoprivrednom zadružnom savezu Zoran Starešin na prvom danu dvodnevnog seminara Zadružno poduzetništvo koji je jučer počeo u Razvojnoj agenciji Zadarske županije (ZADRA).
Seminar organiziraju ZADRA u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta. Njegov predmet je upoznavanje poduzetnika sa zadružnim načinom poslovanja, usporedba s ostalim oblicima udruživanja i iskustvima iz zemlje i svijeta. Zadružni oblik poslovanja ima veliku tradiciju u svijetu i u Hrvatskoj. U Hrvatskoj je osnovana prva zadruga (štedno-kreditna) 1862. godine, a poljoprivredno zadrugarstvo će za dvije godine napuniti 150 godina neprekidnog postojanja u Hrvatskoj. Zadružni način poslovanja je nužan za opstanak malih proizvođača i za razvoj lokalne zajednice koja je 2012. godinu proglasila međunarodnom godinom zadrugarstva. Starešin ocjenjuje kako je zadarsko podneblje stvoreno za razvoj poljoprivrednih zadruga.
– Zadarsko područje je bogodano za poljoprivredne zadruge. Tu još postoji i njihova tradicija. Samo fali organiziranosti, kaže Starešin.
Na ovom prostoru dugo se zaziralo od organiziranja zadruga te ih se nerijetko etiketiralo kao nešto loše iz prošlosti. Statistički podaci otkrivaju važnost zadruga u svjetskim okvirima. One broje više od 800 milijuna članova s više od 100 milijuna zaposlenih. To je čak dvadeset posto više od zaposlenih nego u multinacionalnim kompanijama. Nevjerojatan je podatak da čak tri milijarde ljudi ostvaruje prihode u zadrugama. Na području EU ima više od 132.000 zadruga sa 83,5 milijuna članova koje zapošljavaju 2,3 milijuna radnika. U zemljama Europske Unije zadrugarstvo je organizacijski i poduzetnički sustav, bez kojeg se ne može zamisliti funkcioniranje i razvoj poljoprivrede. U Austriji drže 94 posto udjela tržištu u mljekarstvu, Francuskoj 98 posto udjela tržištu u sjemenarstvu, Španjolska sedamdeset i pet posto udjela tržištu u maslinarstvu, samo su neki od podataka iznesenih jučer na seminaru koji ukazuju na značenje zadruga i zadrugarstva u razvijenim gospodarskim zemljama.