Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Gastronomski spektakl kojim Zadar povezuje Japan i Hrvatsku

29.01.2018. 17:03
Gastronomski spektakl kojim Zadar povezuje Japan i Hrvatsku


Četvrto izdanje  jedinstvene zadarske manifestacije "Tuna, Sushi & Wine Festival" koji se održava  od 2. do 11. veljače, donijet  će znatne programske  promjene u nikad dužem  festivalskom trajanju od punih deset dana, ali će kao i  svaki put dosad najviše ponuditi kao festival kulturne  razmjene Japana i Hrvatske  te prije svega, kao – gastronomski spektakl. U tom  smislu, značajna promjena  je vrijeme održavanja tradicionalnog gastro spektakla u  „Arsenalu“. Umjesto dosadašnjeg ceremonijalnog rezanja tune kao završnog  čina TSWF-a, gala večera u  „Arsenalu“ održat će se prvog dana festivala 2. veljače  u osvježenom ruhu. Vrhunski hrvatski chefovi Hrvoje  Zirojević i Josip Vrsaljko  održat će live cooking show  u pripremi visokokvalitetne  hrvatske tune iz zadarskog  akvatorija i druge vrhunske  plave ribe, a zajedno s njima  riblje specijalitete pripremat  će Ante Kulaš, chef hotela  „Adriatic“ biogradske „Ilirije“ i japanski majstor sushija  Motohiko Mochizuki iz zagrebačkog restorana „Takenoko“.


Performans izrade  ikebane od leda
Cijeli kulinarski event,  osim na licu mjesta na katu  „Arsenala“, moći će se pratiti i putem streama na video  zidu donje etaže uz live program s Lukom Bulićem i uz  nastup sjajne grupe „Jeremiah's“. Buffet večeru sa  specijalitetima od tune i ostale vrhunske ribe iz Jadranskog mora, upotpunit će i  performans izrade ikebane  od leda u izvedbi japanskog  majstora Kazuyuki Nihashija, a ulaznice po cijeni od  120 kuna za ovaj spektakl  mogu se kupiti u online sustavu „Evetim“, na svim prodajnim mjestima „Eventima“ (mjenjačnice „Exclusive  Change“ i kiosci „Tiska“) te  na dan održavanja gastro  eventa od 20 sati u „Arsenalu“. Osim zadarskih ugostitelja, ove će godine na TSWF  sudjelovati ugostitelji iz Zagreba i Splita koji su prošlih  godina pokazali veliki interes, ali zbog kraćeg trajanja  festivala nisu mogli biti dio  programa.
– Upravo je to jedan od razloga zašto je Tuna, Sushi &  Wine Festival ove godine  produžen na deset dana trajanja. Drugi razlog je naša  želja da predstavimo djelić  japanske kulture, njihove  tradicionalne gastronomije,  vrhunsku tunu i plavu ribu  iz našeg mora uz pomoć zadarskih ugostitelja, restorana i proizvođača vrhunske  hrane iz zadarskog kraja.  Napokon, ovo je festival koji  u svom sadržaju nosi ideju  povezivanja – kaže direktor  Turističke zajednice Grada  Zadra Ante Rados objašnjavajući suštinu TSWF-a.


Na otvorenju Festivala  mnogi uvaženi gosti
Spektakl u kultnom zadarskom „Arsenalu“ bit će zapravo večernja svečanost otvorenja, a ona službena s  posjetom ministra turizma  Garija Cappellija te japanskog, korejskog, indijskog i  malezijskog veleposlanika,  počet će u jutarnjim satima  izložbom fotografija „Fantastična tuna“ i službenim  programom otvorenja od 11  sati u Kneževoj palači. Time  će u petak 2. veljače početi  „Tuna, Sushi & Wine Festival“ u Zadru, i to kao turistički spektakl koji predstavlja spoj i razmjenu iskustava kulturnih, povijesnih i  prirodnih resursa Hrvatske i  Japana, zajedno s jedinstvenim gastronomskim  doživljajem Zadra i njegova  okruženja. U novom i osvježenom izdanju TSWF je  orijentiran na predstavljanje  gastronomske i enološke ponude šire zadarske regije  kroz zdrave domaće namirnice i proizvode poput plave  ribe, vina, soli, sira, maslinova ulja te svih ostalih blagodati jadranskog i sjevernodalmatinskog podneblja, pa  će svaki festivalski dan od  subote 3. veljače do kraja  festivala 11. veljače ponuditi  degustaciju u gastronomskim kućicama u dvorištu  palače Cedulin. Uz prigodne  cijene od 10 kuna za vrhunske zalogaje koje će pripremati najbolji chefovi zadarskih restorana te 10 kuna za  čašu izabranih vina zadarskih vinarskih kuća, moći će  se uživati u ponudi najboljih  zadarskih proizvođača hrane i maslinovog ulja, a sav  prihod od prodaje namijenjen je Volonterskom centru u Zadru. Program će  upotpuniti i nastup sjajne  japanske jazz pjevačice Minami Kayoko u pratnji domaćeg dua „Black Coffe“, a  održavat će se od 9.30 do 11,  potom od 11.30 do 13 sati  te  u večernjim satima od 18.30  do 20 sati.




Kuhar – kuharima
Istog dana, u subotu ujutro od 11 sati, na Narodnom  će trgu biti predstavljene japanske borilačke vještine u  izvedbi zadarskih sportskih  klubova – Kyudo klub „Yumi“, Aikido klub „Zadar“ i  Kendo klub „Ouka“, a bit će  otvorena i izložba u  Kneževoj palači fotografa  Maria Kučera pod nazivom  „Fantastična tuna“. Od hrvatskih uzgajivača tune na  ovogodišnjem festivalu sudjelovat  će „Jadran tuna“ iz  Biograda i „Pelagos“ iz Zadra. U cjelokupnom programu, kao i svake godine, od  četvrtka 8. veljače do subote  10. veljače (u terminima 10,  11, i 12 sati) može se sudjelovati i na radionicama origamija u Arheološkom muzeju Zadar koje vodi Sanja  Srbljinović Čuček, ali i posebnim jednodnevnim edukacijama za profesionalne  kuhare. Ovoga puta držat će  ih u ponedjeljak i utorak 5. i  6. veljače poznati hrvatski  chef David Skoko u „Falkensteineru“ na Boriku, fokusirajući se na pripremu plave  ribe. Stručnoj edukaciji pristupaju sudionici koji su se  prijavili putem online prijave na stranicama TZGZ uz  kotizaciju, a satnica kuharske radionice u hotelu „Funimation“ je 16 do 20 sati. U  utorak 6. veljače dr. sc. Krstina Mišlov Jelavić održat će  predavanje na temu „Hrvatska tuna“ u Kneževoj palači  u 11 sati, dok će u srijedu 7.  veljače biti održana edukacija pripreme gastronomskih  specijaliteta od jadranske  plave ribe za učenike u Hotelijersko turističkoj i ugostiteljskoj školi Zadar koju će  održati chef Skoko uz edukativno-interaktivnu radionicu u o osnovama kuharstva i uzgoju tune, uz predavača dr. sc. Mišlov Jelavić.
TSWF organizira Turistička zajednica Grada Zadra  u suradnji s Gradom Zadrom, japanskim Veleposlanstvom u Republici Hrvatskoj, Ministarstvom turizma,  Hrvatskom turističkom zajednicom, Hrvatskom gospodarskom komorom, Turističkom zajednicom Zadarske županije i NPO JCEA Japanskim-hrvatskim  Društvom razmjene.


Promotivne  cijene
Hertige hotel Maškovića  han, Hotel Pinija Petrčane,  Falkensteiner Borik, Hotel  Bastion, Hotel Mediteran, potom restorani; Gladne oči,  Harbor, Hedonist, 4. Kantuna,  Bruschetta, Pjat, Atrij, Stipe  (na Poluotoku), Skoblar, Foša,  Kraljevski vinogradi, Roko,  Sabunjar, Malo misto, Zračna  luka Zadar, Arsenal, Fešta  Žut, Dva ribara, Zadar Jadera,  Art Kalelarga, Proto, Hotelijersko- turistička i ugostiteljska  škola Zadar, Ginger Zagreb,  Turisthotel i Catering Angelus  – hoteli su i restorani ovogodišnjeg „Tuna, Sushi & Wine  Festivala“ koji će po promotivnim cijenama cijelo vrijeme  trajanja festivala nuditi po dva  riblja specijaliteta. Istodobno,  u drugim festivalskim programima svoja vina predstavit će  Ker Vin i Badel 1862 iz Benkovca, Vina Vrsaljko iz Nadinskog blata, Vinarija Jokić i Poljoprivredna zadruga Maslina i  vino iz Polače, tradicionalni  partneri TSWF Kraljevski vinogradi iz Petrčana, Vinarija  Degarra i Poljak Vina iz Zadra,  UO Karaba iz Pakoštana te Vina Biograd.