Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Postaje Križnog puta na Srđu

28.02.2012. 23:00
Postaje Križnog puta na Srđu


U podnožju će, prema ideji Nikole Bašića biti postavljen i portal od bijelog betona u glatkoj oplati koji će, gledan odozgo imati oblik rimskih brojeva VI. XII., kao simbol Dana branitelja Dubrovnika


Zadarski arhitekt Nikola Bašić predstavio je u Dubrovniku rješenja za uređenje pristupnog portala, rekonstrukcije pločnika i uređenje postaja Križnog puta na Srđu.
Na sastanku kojem su nazočili gradonačelnik Andro Vlahušić, pročelnice Silva Vlašić i Jelena Lončarić, predstavnici Konzervatorskog odjela te Hrvatskih cesta, izložen je projekt za rješenje parkinga i pješačkog prometa u podnožju Križnog puta koje predviđa jedno veće parkiralište za potrebe stanara i hodočasnika te pothodnik.
U podnožju će, prema ideji Nikole Bašića biti postavljen i portal od bijelog betona u glatkoj oplati koji će, gledan odozgo imati oblik rimskih brojeva VI. XII., kao simbol Dana branitelja Dubrovnika, a uz kojega će biti izgrađene stepenice prema prvoj serpentini Križnog puta. Kao i za prometni projekt, bit će potrebno ishodovati lokacijsku dozvolu za gradnju ovih simboličnih vrata.
Pločnik, odnosno staza Križnog puta popločat će se kamenom nađenim “in situ” i posebnim vezivnim materijalom koji kombinira suvremenu tehnologiju i autentičan tradicionalni izgled. U stazu će biti ugrađena i fotonaponska podna rasvjeta s autonomnim solarnim izvorom energije. Rasvjeta će biti minimalna i tek će decentno markirati stazu kako bi ona bila prohodna i noću, zamisao je arhitekta Bašića.
Uređenje postaja Križnog puta na kojima će se postaviti reljefi autora izabranih na proteklom međunarodnom natječaju bit će također decentno, te će se umjetnički reljefi u prostor uklopiti kao njegov monolitni nastavak. te osvijetliti blagim svjetlom primjerenim za osvjetljivanje umjetničkih djela. Na postajama Križnog puta uredit će se i prostor za sjedenje.
Svi sudionici sastanka, a posebno konzervatori izrazili su izrazito zadovoljstvo predloženim rješenjima te iznijeli uvjerenje kako je ovakvo projektiranje primjereno visoko vrijednom prostoru iznad povijesne jezgre Dubrovnika.
Ipak, prije prihvaćanja ovih rješenja, ona će proći službenu proceduru prihvaćanja od strane Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture te stručnu reviziju ocjenjivačkog suda koji je birao i umjetnička rješenja postaja.
Gradonačelnik Dubrovnika predložio je da se, najkasnije do Uskrsa ove godine probno urede dvije najviše postaje i postave reljefi te da se potom, postupno, postavljaju ostale postaje, a pristupni portal po ishođenju građevinske dozvole.