Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U borbi za Nauta Lamjanu Viktor Lenac i Rektor

28.02.2012. 23:00
U borbi za Nauta Lamjanu Viktor Lenac i Rektor


Banka će odlučiti hoće li budućnost ugljanskog škvera biti u rukama renomiranog riječkog brodogradilišta u kojem se obnavljaju brodovi američke flote ili Rektoru d.o.o., tvrtki s manje od jednu i pol godinu poslovnog iskustva u remontno-brodogradilišnoj industriji osnovanoj s 20.000 kuna temeljnog kapitala


Za četrnaest dana bit će poznato koga će skupština vjerovnika ugljanskog remontnog brodogradilišta Nauta Lamjana, nad kojim je lani otvoren stečaj, predložiti Vladi RH za podkoncesionara nekretnina na pomorskom dobru, odlučeno je u nastavku stečajnog postupka nad škverom na Trgovačkom sudu u Zadru. Pisma namjere poslalo je pet tvrtki od kojih su najzanimljivije ponuda “Viktora Lenca”, riječkog brodogradilišta u većinskom vlasništvu Tankerske plovidbe i tvrtke Rektor d.o.o. registrirane na Trgovačkom sudu u Zadru prije četrnaest mjeseci s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna. Donošenje odluke odgođeno je na zahtjev predstavnice najvećeg vjerovnika Erste & Steiermarkische Bank zbog detaljnije analize ponuda. Konačnu riječ u svemu imat će hrvatska Vlada koja treba potvrditi prijedlog vjerovnika.
Renomirana tvrtka
– “Viktor Lenac” u svom pismu namjere nudi milijun eura za opremu i imovinu škvera te najam travel lifta na rok od tri godine. Oni planiraju nastavak djelatnosti, remont brodova ribarske i turističke flote, remont i izgradnju platformi, izgradnju manjih brodova u čeliku i aluminiju, radove remonta i preinake brodova do 250 metara dužine, eventualno dopremanje doka za remont i gradnju manjih plovila te zapošljavanje radnika, rekao je stečajni upravitelj Edvin Šimunov.
Ponuda iz Rijeke najprihvatljivija je radnicima, kako kaže sindikalni povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Vedran Uranija.
– Mi podržavamo njihovu ponudu jer se ovdje radi o renomiranoj tvrtki što za nas znači garanciju nastavka djelatnosti i očuvanje radnih mjesta.
Dok radnici žele “Lenca” i preko njega Tankersku, drugim vjerovnicima bi s financijskog aspekata mogla biti zanimljiva ponuda Rektora. Rektor uz nastavak djelatnosti nudi isplatu duga vjerovnicima iz prvog isplatnog reda do 31. srpnja ove godine te Agenciji za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca do 31. ožujka iduće godine. Riječ je o ukupnom iznosu od 6,6 milijuna kuna. Do 30. travnja 2015. bili bi isplaćeni vjerovnici iz drugog isplatnog reda, a nakon toga i razlučni vjerovnik Erste & Steiermarkische Bank.
Na potezu banka
“Viktor Lenac” praktično nudi isplatu samo radnicima i dijelu vjerovnika iz prvog isplatnog reda dok Rektorova ponuda obuhvaća sve. Sada je na potezu Banka koja ima najviše glasova u skupštini vjerovnika. Ona će odlučiti hoće li budućnost ugljanskog škvera biti u rukama renomiranog riječkog brodogradilišta u kojem se obnavljaju i brodovi američke flote ili tvrtke s manje od jednu i pol godinu poslovnog iskustva u remontno-brodogradilišnoj industriji osnovanoj s minimalnim temeljnim kapitalom koja obećava isplatu ukupnog duga Nauta Lamjane od 71,26 milijuna kuna. Možda će prihvatiti neku treću ponudu. Naime, stečajni upravitelj Šimunov primio je pisma namjere riječke tvrtke M – inženjering, ribarskih zadruga Omega 3 i Ribarska sloga te Merk & Merka iz Tribunja.
–više pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista